Puree z ziemniaków i jajka w sosie jogurtowo koperkowym
Obiad na diecie lekkostrawnej? Wbrew pozorom opcji jest dużo! A jedną z nich może być nasze puree z ziemniaków i jajka w sosie jogurtowo koperkowym. Co w nim znajdziesz? Po pierwsze źródło pełnowartościowego białka – czyli jajka podane z lekkim koperkowym sosem. Po drugie – źródło węglowodanów złożonych pod postacią delikatnego ziemniaczanego puree. I wreszcie po trzecie: porcję gotowanych buraczków, które dostarczą Ci żelaza, potasu i przeciwutleniaczy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka buraka
100 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
2
|
sztuki jajka
112 g
|
0,5
|
szklanki wody
125 g
|
1
|
łyżka mąki
12 g
|
0,4
|
opakowania jogurtu
150 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
2
|
łyżeczki sól
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Buraki gotujemy w wodzie lub używamy ugotowanych ze sklepu. Kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu rozgniatamy.
Jajka delikatnie wkładamy do gotującej się wody, gotujemy 8 minut. Obieramy.
Połowę wody zagotowujemy. Drugą połowę mieszamy z mąką i wlewamy do wrzątku. Energicznie mieszamy i gotujemy 2 – 3 minuty. Dodajemy jogurt, koperek i doprawiamy do smaku solą.
Jajka podajemy z sosem, puree i buraczkami.