Puree z ziemniaków i jajka w sosie jogurtowo koperkowym

Puree z ziemniaków i jajka w sosie jogurtowo koperkowym

Obiad na diecie lekkostrawnej? Wbrew pozorom opcji jest dużo! A jedną z nich może być nasze puree z ziemniaków i jajka w sosie jogurtowo koperkowym. Co w nim znajdziesz? Po pierwsze źródło pełnowartościowego białka – czyli jajka podane z lekkim koperkowym sosem. Po drugie – źródło węglowodanów złożonych pod postacią delikatnego ziemniaczanego puree. I wreszcie po trzecie: porcję gotowanych buraczków, które dostarczą Ci żelaza, potasu i przeciwutleniaczy. Smacznego!

 

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Puree z ziemniaków i jajka w sosie jogurtowo koperkowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

636 kcal Kalorie
27 g Białko
32 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
283 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1
sztuka buraka
100 g
3
sztuki ziemniaków
210 g
2
sztuki jajka
112 g
0,5
szklanki wody
125 g
1
łyżka mąki
12 g
0,4
opakowania jogurtu
150 g
2
łyżeczki koperku
8 g
2
łyżeczki sól
10 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

636 kcal Kalorie
27 g Białko
32 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
283 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Buraki gotujemy w wodzie lub używamy ugotowanych ze sklepu. Kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce.

2

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu rozgniatamy.

3

Jajka delikatnie wkładamy do gotującej się wody, gotujemy 8 minut. Obieramy.

4

Połowę wody zagotowujemy. Drugą połowę mieszamy z mąką i wlewamy do wrzątku. Energicznie mieszamy i gotujemy 2 – 3 minuty. Dodajemy jogurt, koperek i doprawiamy do smaku solą.

5

Jajka podajemy z sosem, puree i buraczkami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.