Pulpeciki w pomidorowo warzywnym sosie z ziemniakami
Szukasz pomysłu na lekkostrawny obiad? Jesteś w dobrym miejscu! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pulpeciki w pomidorowo warzywnym sosie z ziemniakami. Znajdziesz w nich delikatny sos na bazie startych warzyw, gotowane ziemniaki i oczywiście pulpeciki przygotowane z lekkiego, mielonego mięsa drobiowego. Taki posiłek podziała niczym delikatny balsam dla układu pokarmowego, dlatego sprawdzi się szczególnie dobrze w przypadku problemów z trawieniem (ale nie tylko!). Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            150 g 
           
         | 
        
           
               mięsa mielonego z kurczaka
             
                       | 
          
| 
           
            0,2
           
         | 
        
           
              szklanki mleka
             
                          
                60 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki bułki tartej
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              szczypty soli
             
                          
                0,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki ziół prowansalskich
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              opakowania passaty pomidorowej
             
                          
                350 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki marchewki
             
                          
                160 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki pietruszki
             
                          
                100 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              szklanki wody
             
                          
                125 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki skrobi ziemniaczanej
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki erytrolu
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki bazylii suszonej
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki ziemniaków
             
                          
                140 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki masła
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka natki pietruszki
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i rozbijamy tłuczkiem.
Umytą marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
Mięso mielone mieszamy z solą i ziołami. Obtaczamy w mleku i bułce tartej.
Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, układamy pulpeciki. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.
W garnuszku podsmażamy beztłuszczowo starte warzywa przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodajemy passatę, wodę, erytrol, bazylię oraz sól. Zagotowujemy całość, aby sos się zredukował.
Do sosu dodajemy skrobię ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody i energicznie mieszamy. Dodajemy pulpeciki i całość gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Na talerzu układamy gorące ziemniaki, na nich rozpuszczamy masło. Dodajemy sos z pulpecikami i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.