Pulpeciki w pomidorowo warzywnym sosie z ziemniakami
Szukasz pomysłu na lekkostrawny obiad? Jesteś w dobrym miejscu! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pulpeciki w pomidorowo warzywnym sosie z ziemniakami. Znajdziesz w nich delikatny sos na bazie startych warzyw, gotowane ziemniaki i oczywiście pulpeciki przygotowane z lekkiego, mielonego mięsa drobiowego. Taki posiłek podziała niczym delikatny balsam dla układu pokarmowego, dlatego sprawdzi się szczególnie dobrze w przypadku problemów z trawieniem (ale nie tylko!). Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
0,2
|
szklanki mleka
60 g
|
2
|
łyżki bułki tartej
20 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
350 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
0,5
|
szklanki wody
125 g
|
2
|
łyżki skrobi ziemniaczanej
20 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i rozbijamy tłuczkiem.
Umytą marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
Mięso mielone mieszamy z solą i ziołami. Obtaczamy w mleku i bułce tartej.
Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, układamy pulpeciki. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.
W garnuszku podsmażamy beztłuszczowo starte warzywa przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodajemy passatę, wodę, erytrol, bazylię oraz sól. Zagotowujemy całość, aby sos się zredukował.
Do sosu dodajemy skrobię ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody i energicznie mieszamy. Dodajemy pulpeciki i całość gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Na talerzu układamy gorące ziemniaki, na nich rozpuszczamy masło. Dodajemy sos z pulpecikami i posypujemy posiekaną natką pietruszki.