Pstrąg z ziemniakami i sałatką
Czy wiesz, że pstrąg to wyjątkowa ryba słodkowodna wyróżniająca się wysoką zawartością kwasów omega-3? Kwasy te są obecne w dużych ilościach właściwie wyłącznie w tłustych rybach morskich, tym bardziej pstrąg jest więc rybą niezwykłą. Nie masz pomysłu na jego wykorzystanie w kuchni? Nasz pstrąg z ziemniakami i sałatką jest właśnie dla Ciebie! Spróbuj, a połączysz pożyteczne z przyjemnym, bo ta prosta potrawa smakuje naprawdę pysznie.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
400 g
|
pstrąga tęczowego
|
1
|
łyżeczka bazylii suszonej
4 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
75 g
|
sałaty rzymskiej
|
4
|
sztuki rzodkiewki
60 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
8
|
sztuk pomidorków koktajlowych
160 g
|
6
|
opakowań jogurtu naturalnego
120 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta pieprzu cytrynowego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki syropu klonowego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i podgotowujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Przekładamy do formy, posypujemy ziołami i papryką. Pieczemy przez 10 – 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
Liście sałaty rzymskiej oddzielamy od główki, pozostałe warzywa kroimy na kawałki podobnej wielkości.
Jogurt naturalny mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Pstrąga osuszamy, posypujemy pieprzem cytrynowym oraz solą.
Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej rybę skórą do dołu. Smażymy przez około 4 minuty, następnie przekręcamy na drugą stronę i smażymy przez 2 minuty. Zależnie od grubości fileta, ryba powinna być już gotowa.
Na talerzu układamy pstrąga, ziemniaki oraz na liściach sałaty pokrojone warzywa, które polewamy sosem.