Przekąska z ciasta francuskiego

Przekąska z ciasta francuskiego

Szukasz pomysłu na chrupiącą przekąskę do filmu? A może potrzebujesz prostego przepisu, który sprawdzi się na imprezie? Przekąska z ciasta francuskiego będzie strzałem w dziesiątkę! Zwłaszcza że do jej przygotowania wystarczy Ci tylko 5 składników: chrupiące ciasto francuskie, wyrazisty ser pleśniowy, cebula, oliwa i ocet balsamiczny. Efekt? Lekki i bezpretensjonalny, ale ze szczyptą wyrafinowania. Koniecznie wypróbuj, a obiecujemy, że zakochasz się od pierwszego kęsa!

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Przekąska z ciasta francuskiego
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Low glycemic index Low glycemic index
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

508 kcal Kalorie
14 g Białko
36 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
4 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie ciasta francuskiego
275 g
2
sztuki cebuli
160 g
2
opakowania sera pleśniowego
200 g
3
łyżki octu balsamicznego
30 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

508 kcal Kalorie
14 g Białko
36 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
4 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Cebulę kroimy w krążki, ser dzielimy na kawałki. Natomiast ciasto francuskie dzielimy na prostokąty o wielkości wedle własnego uznania.

3

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą.

4

Na blaszce układamy krążki cebuli i ser dzieląc na porcje tak, by potem można było przykryć składniki ciastem. Składniki skrapiamy octem balsamicznym i nakładamy na nie kawałki ciasta, każdy prostokąt lekko dociskamy do blaszki.

5

Przekąski pieczemy przez ok. 15-20 minut do zezłocenia. Po upieczeniu czekamy chwilę, aż przestygną i dopiero wtedy zdejmujemy z blaszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.