Przekąska z ciasta francuskiego
Szukasz pomysłu na chrupiącą przekąskę do filmu? A może potrzebujesz prostego przepisu, który sprawdzi się na imprezie? Przekąska z ciasta francuskiego będzie strzałem w dziesiątkę! Zwłaszcza że do jej przygotowania wystarczy Ci tylko 5 składników: chrupiące ciasto francuskie, wyrazisty ser pleśniowy, cebula, oliwa i ocet balsamiczny. Efekt? Lekki i bezpretensjonalny, ale ze szczyptą wyrafinowania. Koniecznie wypróbuj, a obiecujemy, że zakochasz się od pierwszego kęsa!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie ciasta francuskiego
275 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
2
|
opakowania sera pleśniowego
200 g
|
3
|
łyżki octu balsamicznego
30 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Cebulę kroimy w krążki, ser dzielimy na kawałki. Natomiast ciasto francuskie dzielimy na prostokąty o wielkości wedle własnego uznania.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą.
Na blaszce układamy krążki cebuli i ser dzieląc na porcje tak, by potem można było przykryć składniki ciastem. Składniki skrapiamy octem balsamicznym i nakładamy na nie kawałki ciasta, każdy prostokąt lekko dociskamy do blaszki.
Przekąski pieczemy przez ok. 15-20 minut do zezłocenia. Po upieczeniu czekamy chwilę, aż przestygną i dopiero wtedy zdejmujemy z blaszki.