Precelki z dipem z pieczonej dyni i fety
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
250 g
|
dyni
|
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
|
0,5
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
|
100 g
|
precelków
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C w trybie góra-dół (lub 180°C termoobieg). Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dynię kroimy w średnią kostkę około 2–3 cm. Układamy na blasze, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, cynamonem i gałką muszkatołową według własnego uznania, mieszamy rękami, aby kawałki były równomiernie pokryte przyprawami. W przypadku użycia mrożonej dyni należy ją wcześniej rozmrozić.
Wstawiamy dynię do piekarnika i pieczemy 20–25 minut na średnim poziomie, aż kawałki będą miękkie (sprawdzamy widelcem – powinny łatwo wchodzić).
Po upieczeniu przekładamy dynię do miski i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokruszoną fetę i ponownie blendujemy. Jeśli dip jest bardzo gęsty, dodajemy odrobinę ciepłej wody i ponownie blendujemy, aby uzyskać kremową konsystencję. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Podajemy dip w miseczce, obok układamy precelki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.