Pomidorowe leczo z batatami
Lubisz bataty, jednak nudzą Ci się wszystkie potrawy? Sprawdź przepis na pomidorowe leczo z batatami, który znakomicie łączy paprykę, fasolę, cukinię, bakłażana i bataty z wołowym mięsem. Danie znakomicie nadaje się na obiad lub posiłek potreningowy Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
350 g
|
batatów
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
1
|
sztuka czerwonej papryki
170 g
|
400 g
|
czerwonej fasoli konserwowej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
0,5
|
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki wędzonej papryki
1,5 g
|
0,6
|
opakowania passaty
400 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy mięso, sól i pieprz, smażymy.
Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po chwili pokrojone w plasterki cukinię i bakłażana.
Smażymy, od czasu aż warzywa zmiękną.
Batata obieramy i kroimy w kostkę. Podgotowujemy około 10 minut. Odcedzamy i dodajemy na patelnię.
Dodajemy czerwoną fasolę i passatę. Doprawiamy pieprzem, oregano, bazylią, ostrą i wędzoną papryką do smaku.
Po wymieszaniu nasze pysze danie jest gotowe. Smacznego!