Pomidorowe leczo z batatami

Pomidorowe leczo z batatami

Lubisz bataty, jednak nudzą Ci się wszystkie potrawy? Sprawdź przepis na pomidorowe leczo z batatami, który znakomicie łączy paprykę, fasolę, cukinię, bakłażana i bataty z wołowym mięsem. Danie znakomicie nadaje się na obiad lub posiłek potreningowy Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,29/5
(z 35 ocen)
Pomidorowe leczo z batatami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

473 kcal Kalorie
27 g Białko
13 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
1598 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
200 g
 mięsa mielonego wołowego
350 g
 batatów
1
sztuka cukinii
200 g
1
sztuka bakłażana
200 g
1
sztuka czerwonej papryki
170 g
400 g
 czerwonej fasoli konserwowej
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
1
garść bazylii
3 g
0,5
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g
0,5
łyżeczki wędzonej papryki
1,5 g
0,6
opakowania passaty
400 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

473 kcal Kalorie
27 g Białko
13 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
1598 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

W garnku na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy mięso, sól i pieprz, smażymy.

2

Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po chwili pokrojone w plasterki cukinię i bakłażana.

3

Smażymy, od czasu aż warzywa zmiękną.

4

Batata obieramy i kroimy w kostkę. Podgotowujemy około 10 minut. Odcedzamy i dodajemy na patelnię.

5

Dodajemy czerwoną fasolę i passatę. Doprawiamy pieprzem, oregano, bazylią, ostrą i wędzoną papryką do smaku.

6

Po wymieszaniu nasze pysze danie jest gotowe. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.