
Pleśniak

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
37,5
|
łyżki mąki pszennej
450 g
|
20
|
łyżeczek masła
200 g
|
4
|
sztuki jajek
0224 g
|
10
|
łyżek cukru
100 g
|
20
|
łyżeczek erytrolu
100 g
|
1,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
|
2
|
łyżki kakao
20 g
|
16,7
|
łyżeczki powideł śliwkowych
250 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Siekamy masło z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz cukier i zagniatamy kruche ciasto.
Dzielimy ciasto na trzy części – jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy.
Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Blachę (około 20 × 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Ścieramy na tarce największą część ciasta i równomiernie rozkładamy na dnie formy.
Smarujemy ciasto powidłami śliwkowymi.
Ścieramy na tarce kakaową część ciasta i rozkładamy na warstwie powideł.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra dół.
Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając erytrol.
Wykładamy pianę z białek na ciasto, równomiernie rozprowadzając.
Ścieramy ostatnią część ciasta i posypujemy nią wierzch.
Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut, aż wierzch się zarumieni.
Studzimy przed krojeniem.