Pleśniak

Pleśniak

40 min
Czas przygotowania
120 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pleśniak
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

4382 kcal Kalorie
81 g Białko
197 g Tłuszcze
579 g Węglowodany
993 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
37,5
łyżki mąki pszennej
450 g
20
łyżeczek masła
200 g
4
sztuki jajek
0224 g
10
łyżek cukru
100 g
20
łyżeczek erytrolu
100 g
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
2
łyżki kakao
20 g
16,7
łyżeczki powideł śliwkowych
250 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

4382 kcal Kalorie
81 g Białko
197 g Tłuszcze
579 g Węglowodany
993 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 40 min.
1

Siekamy masło z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz cukier i zagniatamy kruche ciasto.

2

Dzielimy ciasto na trzy części – jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy.

3

Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

4

Blachę (około 20 × 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

5

Ścieramy na tarce największą część ciasta i równomiernie rozkładamy na dnie formy.

6

Smarujemy ciasto powidłami śliwkowymi.

7

Ścieramy na tarce kakaową część ciasta i rozkładamy na warstwie powideł.

8

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra dół.

9

Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając erytrol.

10

Wykładamy pianę z białek na ciasto, równomiernie rozprowadzając.

11

Ścieramy ostatnią część ciasta i posypujemy nią wierzch.

12

Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut, aż wierzch się zarumieni.

13

Studzimy przed krojeniem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.