Płatki jaglane z duszonym jabłkiem
Aromatyczne, pożywne i pyszne. Takie są płatki jaglane z duszonym jabłkiem według naszego przepisu. Danie to sprawdzi się świetnie na śniadanie, kolację czy podwieczorek — a jego smak zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci (nawet niejadki!). Zdecydowanie warto spróbować i przekonać się, że dobra jaglanka znika z talerza w tempie ekspresowym. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
390
kcal
Kalorie
12
g
Białko
5
g
Tłuszcze
76
g
Węglowodany
142
mg
Sód
5
g
Błonnik
Składniki
10
|
łyżek płatków jaglanych
100 g
|
1,6
|
szklanki mleka 1,5 %
400 g
|
2
|
sztuki jabłka
300 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
390
kcal
Kalorie
12
g
Białko
5
g
Tłuszcze
76
g
Węglowodany
142
mg
Sód
5
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 2 min.
1
Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy płatki. Dodajemy ekstrakt waniliowy i miód, gotujemy przez 6 minut.
2
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię. Posypujemy cynamonem i podgrzewamy przez 4 minuty.
3
Jaglankę przekładamy do miseczki i podajemy z jabłkami. Smacznego!