Placuszki z serka wiejskiego
Serek wiejski to świetny dodatek do kanapek i owsianek – ale idealnie sprawdzi się także jako baza puszystych placuszków. Dlatego jeśli masz ochotę na proste śniadanie na słodko postaw na nasz przepis – placuszki z serka wiejskiego podane z soczystymi malinami. Do ich przygotowania potrzebnych Ci będzie jedynie 8 składników – i 15 minut. To więc świetny pomysł dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. I co najważniejsze – pyszny, wartościowy posiłek dla dzieci i dorosłych. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie serka wiejskiego naturalnego
200 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
210 g
|
malin
|
0,3
|
łyżeczki proszku do pieczenia
1 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki ciasta (bez owoców) blendujemy.
Z powstałego ciasta smażymy placuszki na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powierzchnią. Niewielkie porcje ciasta nakładamy łyżką, zachowując odstępy między placuszkami. Zmniejszamy moc palnika. Smażymy do ścięcia smażonej strony. Przy pomocy płaskiej łopatki odwracamy na drugą stronę i smażymy do ścięcia.
Placuszki podajemy z owocami jagodowymi.