Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Placuszki z cukinii i marchewki

Placuszki z cukinii i marchewki

Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa? Mamy coś dla Ciebie! Placuszki z cukinii i marchewki to idealny posiłek dla dzieci i dorosłych, pełen smaku oraz wartości odżywczych. Znajdziesz tu bowiem połączenie warzyw, jajka, pełnoziarnistej mąki, przypraw i parmezanu. Czyli moc beta-karotenu, folianów, potasu, magnezu, cynku, wapnia oraz polifenoli w prostym i pysznym daniu pełnym smaku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a placuszki na stałe zagoszczą w Twoim jadłospisie. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Placuszki z cukinii i marchewki
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

577 kcal Kalorie
43 g Białko
23 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
872 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik

Placuszki:

1
sztuka cukinii
200 g
2
sztuki marchwi
160 g
1
sztuka jajka
56 g
2
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g
2
łyżki startego parmezanu
20 g
1
łyżeczka oregano
3 g
0,5
łyżeczki bazylii
2 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oleju
10 g

Dip:

1
opakowanie skyru
150 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

577 kcal Kalorie
43 g Białko
23 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
872 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

Startą cukinię solimy szczyptą soli, odstawiamy na około 5 minut, aby puściła wodę. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy cukinię z nadmiaru płynu.

3

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.

4

Do dużej miski przekładamy odciśniętą cukinię i startą marchew.

5

Wbijamy jajko. Dodajemy parmezan, mąkę. Przyprawiamy oregano, bazylią, czosnkiem granulowanym i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy.

6

Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy olej.

7

Na rozgrzany olej nakładamy pełną łyżkę masy warzywnej i formujemy placuszki. Pamiętamy, aby placuszki były płaskie i nie za grube.

8

Smażymy placuszki bez przykrycia przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i zrumienione. Upewniamy się, że środek jest miękki i ścięty.

9

Dip:

10

Ogórka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody.

11

W miseczce mieszamy ogórka i skyr. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

12

Gotowe placuszki podajemy z dipem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera