Placuszki z cukinii i marchewki
Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa? Mamy coś dla Ciebie! Placuszki z cukinii i marchewki to idealny posiłek dla dzieci i dorosłych, pełen smaku oraz wartości odżywczych. Znajdziesz tu bowiem połączenie warzyw, jajka, pełnoziarnistej mąki, przypraw i parmezanu. Czyli moc beta-karotenu, folianów, potasu, magnezu, cynku, wapnia oraz polifenoli w prostym i pysznym daniu pełnym smaku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a placuszki na stałe zagoszczą w Twoim jadłospisie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
Placuszki: |
|
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
|
2
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g
|
|
2
|
łyżki startego parmezanu
20 g
|
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
Dip: |
|
|
1
|
opakowanie skyru
150 g
|
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Startą cukinię solimy szczyptą soli, odstawiamy na około 5 minut, aby puściła wodę. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy cukinię z nadmiaru płynu.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Do dużej miski przekładamy odciśniętą cukinię i startą marchew.
Wbijamy jajko. Dodajemy parmezan, mąkę. Przyprawiamy oregano, bazylią, czosnkiem granulowanym i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy.
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy olej.
Na rozgrzany olej nakładamy pełną łyżkę masy warzywnej i formujemy placuszki. Pamiętamy, aby placuszki były płaskie i nie za grube.
Smażymy placuszki bez przykrycia przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i zrumienione. Upewniamy się, że środek jest miękki i ścięty.
Dip:
Ogórka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody.
W miseczce mieszamy ogórka i skyr. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe placuszki podajemy z dipem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.