Placuszki z rabarbarem
Czy wiesz, że rabarbar nadaje się świetnie nie tylko na kompot? Ta kwaskowata perfekcyjnie pasuje także do dań mącznych. Dowód? Placuszki z rabarbarem! To proste danie nie tylko smakuje letnim dniem w rodzinnym domu, ale także idealnie sprawdzi się na diecie. Zamiast cukru zawiera bowiem niskokaloryczny ksylitol, a poza tym jest źródłem witamin z grupy B i błonnika. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
2
|
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżka octu jabłkowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
1,5
|
łodygi rabarbaru
165 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rabarbar myjemy i kroimy na plastry nie grubsze niż pół centymetra.
Składniki na ciasto mieszamy w misce, dodajemy rabarbar.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, nakładamy ciasto (tak, aby w każdym było kilka kawałków rabarbaru) i zmniejszamy ogień o połowę.
Gdy góra placków zacznie się ścinać, odwracamy płaską szpatułką na drugą stronę.
Przed kolejną partią placuszków patelnię nagrzewamy i natłuszczamy.