Placuszki z dyni
Lubisz naleśniki, racuszki i inne słodkie placki? Mamy coś dla Ciebie! Nasz przepis na placuszki z dyni to obowiązkowy element jesiennego menu na słodko – i super źródło beta-karotenu, potasu oraz polifenoli. Te delikatne, rozpływające się w ustach placuszki obłędnie smakują podane z kwaskowatym jabłkiem, miodem oraz aromatycznym cynamonem – i stanowią prawdziwą kwintesencję jesieni na talerzu. Polecamy zwłaszcza w chłodne, deszczowe dni – obiecujemy, że pyszny smak placuszków poprawi Ci humor.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
dyni
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
15
|
łyżek mąki orkiszowej białej
150 g
|
1,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Do podania: |
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Dynię obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Następnie ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do miski. W przypadku użycia mrożonej dyni warto ją rozmrozić.
Do dyni dodajemy jogurt naturalny, jaja i ksylitol. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi do połączenia składników.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Łączymy zawartość dwóch misek delikatnie i krótko mieszając łyżką.
Rozgrzewamy patelnię naleśnikową (lub zwykłą z nieprzywierającą powłoką) i smarujemy ją oliwą.
Zmniejszamy moc palnika i za pomocą łyżki wykładamy niewielkie porcje ciasta, zachowując odstępy (nakładamy po ok. 2 łyżki ciasta na jeden placuszek). Ciasto na patelni spłaszczamy przy pomocy łyżki i wyrównujemy.
Placki smażymy na umiarkowanym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2 minuty). Następnie obracamy za pomocą płaskiej szpatułki na drugą stronę i smażymy do zrumienienia przez kolejne 2 minuty.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz.
Owoce kroimy na kawałki i układamy na placuszkach. Całość polewamy miodem. Opcjonalnie możemy posypać cynamonem.