Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Placuszki z dyni

Placuszki z dyni

Lubisz naleśniki, racuszki i inne słodkie placki? Mamy coś dla Ciebie! Nasz przepis na placuszki z dyni to obowiązkowy element jesiennego menu na słodko – i super źródło beta-karotenu, potasu oraz polifenoli. Te delikatne, rozpływające się w ustach placuszki obłędnie smakują podane z kwaskowatym jabłkiem, miodem oraz aromatycznym cynamonem – i stanowią prawdziwą kwintesencję jesieni na talerzu. Polecamy zwłaszcza w chłodne, deszczowe dni – obiecujemy, że pyszny smak placuszków poprawi Ci humor.

15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
Placuszki z dyni
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

542 kcal Kalorie
21 g Białko
11 g Tłuszcze
102 g Węglowodany
441 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
200 g
 dyni
0,3
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
2
sztuki jaja kurzego
112 g
3
łyżki ksylitolu
45 g
15
łyżek mąki orkiszowej białej
150 g
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Do podania:

2
łyżeczki miodu
24 g
1
sztuka jabłka
150 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

542 kcal Kalorie
21 g Białko
11 g Tłuszcze
102 g Węglowodany
441 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Dynię obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Następnie ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do miski. W przypadku użycia mrożonej dyni warto ją rozmrozić.

2

Do dyni dodajemy jogurt naturalny, jaja i ksylitol. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi do połączenia składników.

3

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

4

Łączymy zawartość dwóch misek delikatnie i krótko mieszając łyżką.

5

Rozgrzewamy patelnię naleśnikową (lub zwykłą z nieprzywierającą powłoką) i smarujemy ją oliwą.

6

Zmniejszamy moc palnika i za pomocą łyżki wykładamy niewielkie porcje ciasta, zachowując odstępy (nakładamy po ok. 2 łyżki ciasta na jeden placuszek). Ciasto na patelni spłaszczamy przy pomocy łyżki i wyrównujemy.

7

Placki smażymy na umiarkowanym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2 minuty). Następnie obracamy za pomocą płaskiej szpatułki na drugą stronę i smażymy do zrumienienia przez kolejne 2 minuty.

8

Gotowe placuszki przekładamy na talerz.

9

Owoce kroimy na kawałki i układamy na placuszkach. Całość polewamy miodem. Opcjonalnie możemy posypać cynamonem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.