 
      Placuszki z cukinii i marchewki z dipem z tofu
Nasze placuszki z cukinii i marchewki z dipem z tofu to kwintesencja zdrowia i smaku. Delikatnie przyrumienione placuszki, pełne łagodnej cukinii i słodkiej marchewki mają wyjątkowy smak. Aromatyczny dip z tofu to kremowa nuta podkreślająca smak całego dania.
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| Placuszki: | |
| 
            1
           | 
              sztuka cukinii
             
                200 g
               | 
| 
            2
           | 
              sztuki marchwi
             
                160 g
               | 
| 
            3
           | 
              łyżki mąki owsianej pełnoziarnistej
             
                36 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka jajka
             
                56 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oleju rzepakowego
             
                10 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka proszku do pieczenia
             
                4 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżki startego parmezanu
             
                20 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka oregano
             
                3 g
               | 
| Sos: | |
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              opakowanie tofu naturalnego
             
                180 g
               | 
| 
            0,4
           | 
              opakowania jogurtu roślinnego
             
                60 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżki soku z limonki
             
                12 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              ząbku czosnku
             
                3 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki musztardy
             
                5 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Solimy, pozostawiamy na chwilę. Odciskamy nadmiar soku i przekładamy do miski.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz, proszek do pieczenia, starty parmezan i oregano. Dokładnie mieszamy.
Formujemy niewielkie placuszki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem. Pieczemy 15-20 minut (w połowie pieczenia możemy obrócić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne).
Przygotowujemy sos:
Tofu przekładamy do naczynia blendera, dodajemy jogurt, sól, pieprz, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę. Blendujemy na gładką masę (jeżeli jest zbyt gęste możemy dodać odrobinę wody).
Gotowe placuszki podajemy z sosem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
         
         
        