
Placuszki twarogowe
Śniadania nie muszą być monotonne i składać się wyłącznie z kanapek. Te ostatnie można zastąpić placuszkami twarogowymi. Użyjmy do ich przyrządzenia mąki orkiszowej. Jest zdrowsza od białej mąki, bo zawiera więcej błonnika, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,8
|
opakowania twarogu półtłustego
150 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
9
|
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
90 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
100 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Oddzielamy żółtka i biała jajek.
Białka ubijamy na pianę w oddzielnej misce.
Przesiewamy przez sitko mąkę orkiszową, a następnie dodajemy ją do twarogu, proszku do pieczenia, ekstrakt waniliowego, żółtek jaj oraz erytrolu.
Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i mieszamy łyżką.
Masa powinna być gęsta, ale na tyle elastyczna, aby łatwo dało się ją nakładać łyżką i tworzyć zwarte porcje na patelni. Jeśli ciasto jest zbyt gęste lub suche (trudne do nabierania), dodajemy odrobinę mleka (1–2 łyżki) i mieszamy do uzyskania lekko puszystej, zwartej masy.
Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu, wykładamy ciasto za pomocą łyżki, tworząc małe placuszki, staramy się zachować odstępy między porcjami ciasta. Zmniejszamy moc palnika i smażymy placuszki do ścięcia smażonej strony. Następnie przy pomocy płaskiej szpatułki obracamy na drugą stronę (pomocne jest jeżeli placuszki są na tyle małe, że można je wsunąć na szpatułkę). Całość smażymy do ścięcia i zarumienienia. Aby przyspieszyć ścięcie masy, możemy przykryć patelnię przykrywką.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz i podajemy z owocami Smacznego!
Placuszki twarogowe z dużą ilością białka
Ten przepis na placuszki twarogowe skradł serca naszych Podopiecznych. Wykonanie jest ekstremalnie łatwe, a placki twarogowe są przepyszne. Tylko spójrz: wystarczy zaledwie kilka składników, aby wyczarować przepyszne i bardzo zdrowe śniadanie, z dużą ilością białka. W porcji jest go aż 46 gramów, a to zasługa przede wszystkim półtłustego twarogu. Do tego zaledwie 462 kalorie, przez co ten przepis doskonale sprawdzi się na redukcji.
Z czym połączyć te placuszki twarogowe?
Te fit placuszki twarogowe to doskonała baza. Możesz podać je z owocami (polecamy zwłaszcza owoce jagodowe), dżemem (jeśli jesteś na redukcji, wówczas wybierz taki, który ma niższą zawartość cukru), a także ze skyrem (aby posiłek miał jeszcze więcej białka). Jako dodatek świetnie sprawdzi się też bogata w magnez gorzka czekolada, która doda nieco słodkości całemu daniu. Opcji jest więc wiele, a my mamy nadzieję, że te placuszki twarogowe po prostu Ci zasmakują!