
Placki z marchewki i ziemniaka
Lubisz placuszki ziemniaczane? Koniecznie wypróbuj przepis na placki z marchewki i ziemniaka, czyli pyszną wariację na temat tego klasycznego, polskiego dania! Wystarczy, że przygotujesz masę na bazie startej marchwi i ziemniaka, mąki, jajka oraz przypraw, a całość podsmażysz do chrupkości i gotowe! Co więcej – w wersji bez dodanego pieprzu placuszki marchewkowo-ziemniaczane cudownie sprawdzą się także na słodko. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1,5
|
sztuki marchewki
120 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej
12 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,2
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
0,3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki i marchew, ścieramy je na tarce o średnich oczkach – według preferencji.
Starte warzywa przekładamy na sitko lub gazę i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
Przekładamy odciśnięte warzywa do miski. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Ilość przypraw możemy dopasować według własnych preferencji. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta i lekko klejąca. Jeśli jest zbyt rzadka, dosypujemy odrobinę mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu.
Nakładamy porcje masy łyżką i delikatnie spłaszczamy, formując małe placki. Smażymy bez przykrycia po około 3–4 minuty z jednej i drugiej strony, aż będą rumiane i chrupiące, a środek dobrze ścięty. Placuszki obracamy dopiero wtedy, gdy masa już się zetnie i obracamy je delikatnie za pomocą płaskiej szpatułki.
Usmażone placki przekładamy na talerz.