Placki z marchewki i ziemniaka

Placki z marchewki i ziemniaka

Lubisz placuszki ziemniaczane? Koniecznie wypróbuj przepis na placki z marchewki i ziemniaka, czyli pyszną wariację na temat tego klasycznego, polskiego dania! Wystarczy, że przygotujesz masę na bazie startej marchwi i ziemniaka, mąki, jajka oraz przypraw, a całość podsmażysz do chrupkości i gotowe! Co więcej – w wersji bez dodanego pieprzu placuszki marchewkowo-ziemniaczane cudownie sprawdzą się także na słodko. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Placki z marchewki i ziemniaka
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

362 kcal Kalorie
12 g Białko
16 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
285 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
2
sztuki ziemniaków
140 g
1,5
sztuki marchewki
120 g
1
sztuka jaja kurzego
56 g
1
łyżka mąki pszennej
12 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
0,2
łyżeczki gałki muszkatołowej
0,3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

362 kcal Kalorie
12 g Białko
16 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
285 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Obieramy ziemniaki i marchew, ścieramy je na tarce o średnich oczkach – według preferencji.

2

Starte warzywa przekładamy na sitko lub gazę i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.

3

Przekładamy odciśnięte warzywa do miski. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Ilość przypraw możemy dopasować według własnych preferencji. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta i lekko klejąca. Jeśli jest zbyt rzadka, dosypujemy odrobinę mąki.

4

Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu.

5

Nakładamy porcje masy łyżką i delikatnie spłaszczamy, formując małe placki. Smażymy bez przykrycia po około 3–4 minuty z jednej i drugiej strony, aż będą rumiane i chrupiące, a środek dobrze ścięty. Placuszki obracamy dopiero wtedy, gdy masa już się zetnie i obracamy je delikatnie za pomocą płaskiej szpatułki.

6

Usmażone placki przekładamy na talerz.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera