Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. A jeśli masz ochotę na te chrupiące placuszki w wersji „międzynarodowej”, to nasz przepis na placek po węgiersku sprawdzi się idealnie! Jego sekret? Sycący, mięsno-warzywny sos z aromatycznymi przyprawami i orzeźwiający dodatek jogurtu naturalnego. To kolorowe, pełne warzyw danie syci na długo i bogate jest w białko, likopen, błonnik pokarmowy i witaminę C. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
85 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,45/5
(z 40 ocen)
Placek po węgiersku
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

361 kcal Kalorie
24 g Białko
15 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
170 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
3
porcje placków ziemniaczanych
300 g

Sos:

150 g
 mięsa wieprzowego
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,2
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
0,5
łyżeczki majeranku
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

361 kcal Kalorie
24 g Białko
15 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
170 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Placki ziemniaczane przygotowujemy wg przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/pieczone-placki-ziemniaczane/

2

Mięso kroimy w kostkę. Mieszamy z przyprawami (sól, pieprz, papryka i majeranek) i olejem (połowa). Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

3

Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Podlewamy wodą (na wysokość mięsa), dusimy przez około 20 minut (w razie potrzeby dolewamy wody).

4

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z pozostałym olejem.

5

Warzywa dodajemy do mięsa i dusimy przez kolejne 20 minut.

6

Do jogurtu dodajemy 2-3 łyżki wywaru i mieszamy. Całość wlewamy na patelnię. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy.

7

Placki podajemy z sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.