
Placuszki z łososiem wędzonym
Placuszki w wersji wytrawnej? Dlaczego nie! Nasze placuszki z łososiem wędzonym idealnie sprawdzą się w roli pysznego, pełnowartościowego obiadu. Jaki jest sekret? Tego dowiesz się, gdy wypróbujesz poniższy przepis!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
łososia wędzonego
|
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
12
|
łyżek miękkiego serka koziego
120 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
3
|
łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
30 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
1
|
łyżeczka świeżego koperku
4 g
|
0,5
|
sztuki cytryny
40 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Delikatnie solimy i odsączamy z nadmiaru wody na sitku.
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków.
Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Smażymy cienkie placuszki po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Delikatnie obracamy szpatułką.
Na gotowe placki nakładamy serek kozi i wędzonego łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem oraz szczypiorkiem.