Placki z dyni
Jak wytrawne placki to tylko z ziemniaków? Niekoniecznie! Nasze placki z dyni to idealna alternatywa dla placków ziemniaczanych – ich delikatny, lekko słodki smak sprawi, że pokochają je nie tylko dorośli, ale także dzieci. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
wydrążonej dyni
|
1
|
sztuka selera
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
4
|
łyżki mąki owsianej pełnoziarnistej
48 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżeczka gałki muszkatołowej
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
0,5
|
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
sos: |
|
1
|
opakowanie jogurtu naturalnego
400 g
|
0,5
|
sztuki cytryny
40 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Dynię i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy.
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie przez 5 minut.
Dynię i selera odciskamy z nadmiaru wody.
Dodajemy do warzyw podsmażoną cebulę i czosnek, jajka oraz przyprawy. Małymi porcjami dodajemy mąkę, cały czas mieszając.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni w trybie termoobieg.
Na blaszce wyłożonej papierem układamy placuszki z ciasta i pieczemy przez 25-30 minut.
Składniki sosu łączymy ze sobą. Placki podajemy z sosem.