
Pizza z serem wegańskim
Kochasz pizzę? Smakiem tej klasycznej potrawy możesz cieszyć się także na diecie wegańskiej! Wystarczy, że zamiast sera żółtego użyjesz jego wege odpowiednika – np. sera na bazie białka grochowego. Do tego dodatki – idealnie sprawdzą się np., rukola, oliwki i papryka. Taka domowa pizza to świetny przepis na zdrowszą wersję typowo fast foodowego dania. Wniosek? Nasza pizza z serem wegańskim poleca się na obiad – smacznego!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka piadiny
120 g
|
0,1
|
opakowania passaty
80 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
sztuka czerwonej papryki
170 g
|
10
|
sztuk oliwek czarnych
30 g
|
4
|
plastry sera wegańskiego SERio
60 g
|
20 g
|
rukoli
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (góra-dół). Możemy użyć termoobiegu – ustawiamy 200°C.
W miseczce mieszamy passatę pomidorową z oliwą, oregano, bazylią, czosnkiem solą i pieprzem do smaku.
Smarujemy gotowy spód do pizzy przygotowanym sosem.
Paprykę kroimy w cienkie paski, a oliwki na połówki.
Na pizzy równomiernie rozkładamy paprykę i oliwki. Nakładamy ser – w plastrach lub starty na tarce.
Przekładamy pizzę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 – 12 minut, aż ser się rozpuści, a brzegi będą lekko chrupiące.
Po upieczeniu posypujemy pizzę świeżą rukolą i od razu podajemy.