Pizza z serem wegańskim

Pizza z serem wegańskim

Kochasz pizzę? Smakiem tej klasycznej potrawy możesz cieszyć się także na diecie wegańskiej! Wystarczy, że zamiast sera żółtego użyjesz jego wege odpowiednika – np. sera na bazie białka grochowego. Do tego dodatki – idealnie sprawdzą się np., rukola, oliwki i papryka. Taka domowa pizza to świetny przepis na zdrowszą wersję typowo fast foodowego dania. Wniosek? Nasza pizza z serem wegańskim poleca się na obiad – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pizza z serem wegańskim
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

257 kcal Kalorie
6 g Białko
13 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
302 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
1
sztuka piadiny
120 g
0,1
opakowania passaty
80 g
2
łyżeczki oliwy
10 g
0,5
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
1
sztuka czerwonej papryki
170 g
10
sztuk oliwek czarnych
30 g
4
plastry sera wegańskiego SERio
60 g
20 g
 rukoli
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

257 kcal Kalorie
6 g Białko
13 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
302 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (góra-dół). Możemy użyć termoobiegu – ustawiamy 200°C.

2

W miseczce mieszamy passatę pomidorową z oliwą, oregano, bazylią, czosnkiem solą i pieprzem do smaku.

3

Smarujemy gotowy spód do pizzy przygotowanym sosem.

4

Paprykę kroimy w cienkie paski, a oliwki na połówki.

5

Na pizzy równomiernie rozkładamy paprykę i oliwki. Nakładamy ser – w plastrach lub starty na tarce.

6

Przekładamy pizzę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 – 12 minut, aż ser się rozpuści, a brzegi będą lekko chrupiące.

7

Po upieczeniu posypujemy pizzę świeżą rukolą i od razu podajemy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.