Pizza z batatów

Pizza z batatów

Pizza z batata i mąki owsianej to hit Respo. Poznaj przepis na tę zdrową i pyszną alternatywę dla klasycznej włoskiej pizzy. Kolorowy przysmak z dodatkiem szynki parmeńskiej, papryki i parmezanu będzie gwiazdą każdej imprezy!

30 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,68/5
(z 41 ocen)
Pizza z batatów
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

378 kcal Kalorie
17 g Białko
14 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
639 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

350 g
 batata
11
łyżek mąki owsianej
130 g

Sos:

4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,3
opakowania passaty pomidorowej
200 g
1
łyżeczka suszonego oregano
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Dodatki:

7
plastrów szynki parmeńskiej
105 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
10
sztuk pomidorków koktajlowych
150 g
1
sztuka czerwonej cebuli
80 g

Do podania:

2
łyżki parmezanu
20 g
1
garść bazylii
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

378 kcal Kalorie
17 g Białko
14 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
639 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w trybie góra-dół lub 160°C z termoobiegiem.

2

Bataty dokładnie myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości przez około 40 minut. Sprawdzamy bataty nakłuwając widelcem, w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem.

3

Dodajemy przesianą przez sitko mąkę owsianą i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste – dolewamy odrobinę wody. Po wyrobieniu ciasto powinno odklejać się od ręki.

4

Blaszkę na pizzę smarujemy delikatnie odrobiną oliwy i za pomocą dłoni lub wałka rozgniatamy na niej ciasto na grubość ok. 0,5-1 cm. Uformowane ciasto nakłuwamy widelcem.

5

Ponownie rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy ciasto. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (góra-dół) lub 160 stopni (termoobieg).

6

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy.

7

Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę oraz czosnek i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem wedle uznania.

8

Paprykę czerwoną kroimy w średniej wielkości, cienkie paski. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki. Natomiast cebulę czerwoną siekamy w drobne piórka.

9

Smarujemy ciasto równomiernie sosem i rozkładamy na pizzy szynkę parmeńską, paprykę czerwoną, pomidorki koktajlowe oraz cebulę czerwoną.

10

Wstawiamy ponownie do piekarnika (ta sama temperatura, w której piekliśmy ciasto) na ok. 15 minut do zrumienienia dodatków.

11

Po upieczeniu posypujemy startym parmezanem oraz bazylią świeżą.

Oryginalna i pyszna pizza z batata

Lubisz pizzę, ale martwisz się jej jedzeniem na diecie? Z Respo nie musisz rezygnować z ulubionych posiłków, ale polecamy też fast foody w zdrowszym wydaniu, czego przykładem jest pizza z batatów. Rolę główną odgrywa bowiem batat, który służy jako alternatywa do klasycznego ciasta na pizzę. Składnikiem spajającym jest dodatkowo zdrowa mąka owsiana. Dodatki? Równie smaczne, co w typowej, włoskiej pizzy - szynka parmeńska i parmezan, które nadają całości głębi smaku. Mamy więc kompozycję pyszną, a do tego świetnie zbilansowaną.

Pizza z batatów, czyli dieta redukcyjna nie musi być nudna!

Wiele osób obawia się, że dieta odchudzająca będzie nudna i mało urozmaicona. Ale w Respo udowadniamy, że podczas redukcji nie trzeba jeść niesmacznie i nudno. Pizza z batata jest tego dowodem, bo jest nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Idealnie sprawdzi się jako posiłek na obiad i kolację, a nawet na imprezę! Koniecznie zapisz ten przepis na później.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.