
Pizza z batatów
Pizza z batata i mąki owsianej to hit Respo. Poznaj przepis na tę zdrową i pyszną alternatywę dla klasycznej włoskiej pizzy. Kolorowy przysmak z dodatkiem szynki parmeńskiej, papryki i parmezanu będzie gwiazdą każdej imprezy!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
350 g
|
batata
|
11
|
łyżek mąki owsianej
130 g
|
Sos: |
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,3
|
opakowania passaty pomidorowej
200 g
|
1
|
łyżeczka suszonego oregano
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dodatki: |
|
7
|
plastrów szynki parmeńskiej
105 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
150 g
|
1
|
sztuka czerwonej cebuli
80 g
|
Do podania: |
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w trybie góra-dół lub 160°C z termoobiegiem.
Bataty dokładnie myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości przez około 40 minut. Sprawdzamy bataty nakłuwając widelcem, w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem.
Dodajemy przesianą przez sitko mąkę owsianą i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste – dolewamy odrobinę wody. Po wyrobieniu ciasto powinno odklejać się od ręki.
Blaszkę na pizzę smarujemy delikatnie odrobiną oliwy i za pomocą dłoni lub wałka rozgniatamy na niej ciasto na grubość ok. 0,5-1 cm. Uformowane ciasto nakłuwamy widelcem.
Ponownie rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy ciasto. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (góra-dół) lub 160 stopni (termoobieg).
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę oraz czosnek i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem wedle uznania.
Paprykę czerwoną kroimy w średniej wielkości, cienkie paski. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki. Natomiast cebulę czerwoną siekamy w drobne piórka.
Smarujemy ciasto równomiernie sosem i rozkładamy na pizzy szynkę parmeńską, paprykę czerwoną, pomidorki koktajlowe oraz cebulę czerwoną.
Wstawiamy ponownie do piekarnika (ta sama temperatura, w której piekliśmy ciasto) na ok. 15 minut do zrumienienia dodatków.
Po upieczeniu posypujemy startym parmezanem oraz bazylią świeżą.
Oryginalna i pyszna pizza z batata
Lubisz pizzę, ale martwisz się jej jedzeniem na diecie? Z Respo nie musisz rezygnować z ulubionych posiłków, ale polecamy też fast foody w zdrowszym wydaniu, czego przykładem jest pizza z batatów. Rolę główną odgrywa bowiem batat, który służy jako alternatywa do klasycznego ciasta na pizzę. Składnikiem spajającym jest dodatkowo zdrowa mąka owsiana. Dodatki? Równie smaczne, co w typowej, włoskiej pizzy - szynka parmeńska i parmezan, które nadają całości głębi smaku. Mamy więc kompozycję pyszną, a do tego świetnie zbilansowaną.
Pizza z batatów, czyli dieta redukcyjna nie musi być nudna!
Wiele osób obawia się, że dieta odchudzająca będzie nudna i mało urozmaicona. Ale w Respo udowadniamy, że podczas redukcji nie trzeba jeść niesmacznie i nudno. Pizza z batata jest tego dowodem, bo jest nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Idealnie sprawdzi się jako posiłek na obiad i kolację, a nawet na imprezę! Koniecznie zapisz ten przepis na później.