Pizza z batatów
Pizza z batata i mąki owsianej to hit w mojej kuchni. Poznaj przepis na tę zdrową i pyszną alternatywę dla klasycznej włoskiej pizzy. Kolorowy przysmak z dodatkiem szynki parmeńskiej, papryki i parmezanu będzie gwiazdą każdej imprezy!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
350 g
|
batata
|
11
|
łyżek mąki owsianej
130 g
|
Sos: |
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,3
|
opakowania passaty pomidorowej
200 g
|
1
|
łyżeczka suszonego oregano
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dodatki: |
|
7
|
plastrów szynki parmeńskiej
105 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
150 g
|
1
|
sztuka czerwonej cebuli
80 g
|
Do podania: |
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarni rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Batata dokładnie myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem.
Dodajemy przesianą przez sitko mąkę (jeżeli jest zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody). Po ulepieniu ciasto powinno odklejać się od ręki.
Blaszkę na pizzę smarujemy delikatnie oliwą i za pomocą dłoni lub wałka rozgniatamy na niej ciasto. Uformowane ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotowujemy sos: posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy czosnek, przyprawy i przecier pomidorowy.
Smarujemy ciasto równomiernie sosem i nakładamy dodatki.
Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut.
Po upieczeniu posypujemy parmezanem i bazylią. Smacznego!