Pizza walentynkowa

Pizza walentynkowa

Szukasz przepisu na danie, które pomoże Ci wyznać uczucia do bliskiej Ci osoby? Wypróbuj przepis na pizzę w kształcie serca. Idealnie nadaje się na wspólną kolację przy świecach, ale również łatwo i szybką ją przyrządzisz na inne okazje.

20 min
Czas przygotowania
90 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,57/5
(z 44 ocen)
Pizza walentynkowa
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

474 kcal Kalorie
23 g Białko
18 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
363 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
10
sztuk ziemniaków
700 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
1
łyżeczka oregano
3 g

Sos:

0,8
szklanki przecieru pomidorowego
200 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
sztuka cebuli
80 g
3
ząbki czosnku
18 g

Dodatki:

1
sztuka sera mozzarella
120 g
2
plastry szynki parmeńskiej
30 g
2
sztuki pieczarek
40 g
50 g
 mięsa z piersi kurczaka

Do podania:

20 g
 rukoli
2
łyżki parmezanu
19,99 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

474 kcal Kalorie
23 g Białko
18 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
363 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do 200°C, tryb góra-dół (lub 190°C termoobieg).

2

Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miski i opłukujemy dokładnie wodą, następnie odsączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz oregano według własnego uznania, mieszamy.

3

Blachę o wymiarach ok. 30×25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

4

Układamy na niej ziemniaki jeden na drugim na kształt serca. Na górę kładziemy kolejną warstwę papieru. Na górę kładziemy ciężkie naczynie żaroodporne lub żeliwną patelnię.

5

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1h – ziemniaki powinny być miękkie i lekko przyrumienione po bokach.

6

W tym czasie przygotowujemy sos: cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oliwie, na średnim do zeszklenia.

7

Następnie na patelnię dodajemy passatę pomidorową i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.

8

Upieczony spód pizzy smarujemy gotowym sosem i układamy kawałki mozzarelli.

9

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski lub małe kawałki. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Smażymy na małym ogniu na suchej przez 4–5 minut, aż będzie lekko zarumieniony i w pełni usmażony (mięso powinno mieć jasny kolor w środku).

10

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Kroimy w cienkie paski. Na jednej połowie układamy plasterki szynki parmeńskiej, na drugiej kawałki kurczaka, pieczarki.

11

Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 10–15 minut, aż mozzarellę się roztopi, a składniki lekko się przyrumienią.

12

Gotową pizz posypujemy rukolą oraz startym parmezanem.

Pizza walentynkowa - to danie skradnie Wasze serca!

Szukasz nietypowego dania na święto miłości? Mamy coś dla Ciebie! To walentynkowa pizza w kształcie serca, która z pewnością zachwyci najbliższą Ci osobę. To danie nie tylko zaskakujące, ale i idealne na diecie! W porcji ma 23 gramy białka, 7 gramów błonnika i do tego... nie ma glutenu! To zasługa ziemniaków, które w tym przepisie zastępują tradycyjne ciasto na pizzę. Dzięki temu łatwiej je wykonać - nie musisz obawiać się, że ciasto nie wyrośnie i walentynkowa kolacja się nie uda.

Pizza w kształcie serca na diecie

Różnego rodzaju święta to zmora wielu osób będących na diecie. Najczęściej obawiają się one, że ten dzień zaprzepaści dotychczas wypracowane postępy. Warto jednak pamiętać, że jedzenie to również przyjemność! Dlatego warto wykorzystywać takie okazje i cieszyć się nim na zdrowych warunkach. Ta walentynkowa pizza da Ci taką możliwość! Jak wspomnieliśmy, ma sporo białka i błonnika, dzięki czemu stanowi pełnowartościowy posiłek. Możesz więc cieszyć się nią również na diecie redukcyjnej.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera