Pinsa z szynką i rukolą
Lubisz pizzę? Mamy dla Ciebie przepis na zdrowy, prosty w przygotowaniu zamiennik. Pinsa z szynką i rukolą to połączenie puszystego ciasta o chrupiącej skórce z orzeźwiającymi dodatkami – szynką, mozzarellą, rukolą, pomidorami z puszki i pomidorkami koktajlowymi. Całość zaspokoi Twój apetyt na fast food, a jednocześnie dostarczy prawie 30 g białka w porcji. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo taka pinsa jest też źródłem witaminy B12, wapnia, folianów, błonnika czy przeciwnowotworowego likopenu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka pinsy
220 g
|
0,3
|
opakowania pomidorów z puszki
100 g
|
2
|
plastry mozzarelli żółtej
30 g
|
50 g
|
rukoli
|
1
|
sztuka mozzarelli
125 g
|
2
|
plastry szynki z indyka
30 g
|
8
|
sztuk pomidorków koktajlowych
160 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik według instrukcji zawartych na opakowaniu.
Pinsę smarujemy pomidorami z puszki, nakładamy tartą żółtą mozzarellę. Pieczemy tyle czasu, ile podaje producent na opakowaniu.
Na upieczoną pinsę nakładamy rukolę, plasterki mozzarelli, porwaną na kawałki szynkę i pomidorki pokrojone na połówki.