Pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z kaszą jęczmienną i karmelizowaną marchewką
Jak sprawić, by kurczak nabrał zupełnie nowego charakteru? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z kaszą jęczmienną i karmelizowaną marchewką, a przekonasz się jakie to proste!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy jęczmiennej
|
2
|
sztuki marchwi
90 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
0,5
|
łyżki octu winnego
5 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Marchewkę obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy we wrzącej wodzie, aż delikatnie zmięknie. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy miód (połowę), aż zacznie się gotować, dodajemy marchewkę i mieszamy. Gdy cała marchew będzie pokryta miodem, doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki i octem.
Mięso z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym.
Przyprawione mięso pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut.
W misce przygotowujemy sos, mieszając pozostały miód z musztardą.
Kurczaka polanego sosem podajemy z kaszą i marchewkami.