Pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z kaszą jęczmienną i karmelizowaną marchewką

Pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z kaszą jęczmienną i karmelizowaną marchewką

Jak sprawić, by kurczak nabrał zupełnie nowego charakteru? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z kaszą jęczmienną i karmelizowaną marchewką, a przekonasz się jakie to proste!

20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 4 ocen)
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z kaszą jęczmienną i karmelizowaną marchewką
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

334 kcal Kalorie
26 g Białko
3 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
186 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
100 g
 kaszy jęczmiennej
2
sztuki marchwi
90 g
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
2
łyżeczki miodu
24 g
0,5
łyżki octu winnego
5 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

334 kcal Kalorie
26 g Białko
3 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
186 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kaszę gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Marchewkę obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy we wrzącej wodzie, aż delikatnie zmięknie. Odcedzamy.

4

Na patelni rozgrzewamy miód (połowę), aż zacznie się gotować, dodajemy marchewkę i mieszamy. Gdy cała marchew będzie pokryta miodem, doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki i octem.

5

Mięso z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym.

6

Przyprawione mięso pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut.

7

W misce przygotowujemy sos, mieszając pozostały miód z musztardą.

8

Kurczaka polanego sosem podajemy z kaszą i marchewkami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.