
Pierogi ruskie
Nie ma chyba bardziej uwielbianego dania kuchni polskiej niż pierogi ruskie, z nadzieniem z twarogu, ziemniaków i cebulki. Ty też nie wyobrażasz sobie życia bez klasycznych pierogów? Wypróbuj nasz przepis i włącz je do diety – również tej, ukierunkowanej na redukcję! Wbrew pozorom, pierogi ruskie mogą bowiem stanowić naprawdę pełnowartościowy posiłek, zwłaszcza że w porcji zawierają 21 g białka, do tego moc wapnia i potasu. Smacznego!

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Ciasto: |
|
42
|
łyżki mąki pszennej
504 g
|
0,8
|
szklanki ciepłej wody
200 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
6
|
szczypt soli
1,5 g
|
Farsz: |
|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
1
|
opakowanie sera twarogowego półtłustego
250 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
łyżeczki oleju
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu greckiego
200 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko oraz olej. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę (37-42 stopnie) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je przez około 10-15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na bok na około 30 minut, aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie (1 cm ponad poziom warzyw) do miękkości, przez 15-20 minut na średniej mocy palnika, pod częściowym przykryciem. Odcedzamy je i jeszcze ciepłe dokładnie tłuczemy, aż uzyskamy gładkie purée.
Cebulę do farszu obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę na średnim ogniu przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie i lekko się zeszkli.
Do ugniecionych ziemniaków dodajemy twaróg oraz usmażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Wyrabiamy farsz, aż składniki dobrze się połączą.
Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 2-3 mm na lekko posypanej mąką stolnicy. Wycinamy kółka szklanką lub foremką.
Na środek każdego kółka nakładamy sporą porcję farszu. Składamy ciasto na pół i dokładnie zlepiamy brzegi, tworząc charakterystyczne falbanki.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę (tyle, by pierogi swobodnie pływały). Do wrzątku wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy je przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.
Przygotowujemy cebulkę do podania – obieramy i kroimy w drobną kostkę lub piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ją na średnim ogniu przez około 7-10 minut, często mieszając, aż nabierze złocistobrązowego koloru i stanie się chrupiąca.
Ugotowane pierogi podajemy polane usmażoną cebulką, z kleksem jogurtu greckiego i posypane świeżą, posiekaną natką pietruszki.