Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Święta na talerzu? Postaw na nasz przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Delikatne ciasto wypełnia bogaty farsz na bazie suszonych grzybów, kapusty kiszonej, cebuli i przypraw. Lepienie pierogów to dość czasochłonna zabawa, ale efekt jest tego wart. A dodatkową korzyścią jest zawartość witaminy C oraz przeciwnowotworowych glukozynolanów w kapuścianym farszu. Nie czekaj, koniecznie wypróbuj – smacznego!

30 min
Czas przygotowania
90 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 34 ocen)
Pierogi z kapustą i grzybami
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Vege Vege
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

463 kcal Kalorie
12 g Białko
10 g Tłuszcze
84 g Węglowodany
829 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

41,7
łyżki mąki pszennej
500 g
1
szklanka wody
250 g
4
łyżeczki oleju
20 g
1
szczypta soli
0,25 g

Farsz:

500 g
 kapusty kiszonej
8
sztuk grzybów suszonych
40 g
1
sztuka cebuli
80 g
4
łyżeczki oleju
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

463 kcal Kalorie
12 g Białko
10 g Tłuszcze
84 g Węglowodany
829 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Farsz:

2

Moczymy suszone grzyby w wodzie przez około 2 godziny, następnie gotujemy przez 30 minut. Odcedzamy, zachowując wywar, i drobno siekamy.

3

Płuczemy kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna. Kroimy drobno i dusimy z połową wywaru grzybowego przez 30 minut, aż zmięknie, co jakiś czas mieszamy i jeżeli jest potrzeba dolewamy wywaru lub wody, aby kapusta się nie przypalała.

4

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.

5

Mieszamy kapustę, grzyby i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do wystudzenia.

6

Ciasto:

7

Przesiewamy mąkę do miski lub na stolnicę. Dodajemy sól.

8

Wlewamy ciepłą wodę i olej, stopniowo mieszając składniki.

9

Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.

10

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.

11

Wałkujemy ciasto na cienki placek (około 2 mm). Wycinamy kółka szklanką.

12

Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczkę farszu. Składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.

13

Zagotowujemy wodę z odrobiną soli w dużym garnku.

14

Wrzucamy pierogi partiami do wrzącej wody i gotujemy 2–3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.