Pierogi z kapustą i grzybami
Święta na talerzu? Postaw na nasz przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Delikatne ciasto wypełnia bogaty farsz na bazie suszonych grzybów, kapusty kiszonej, cebuli i przypraw. Lepienie pierogów to dość czasochłonna zabawa, ale efekt jest tego wart. A dodatkową korzyścią jest zawartość witaminy C oraz przeciwnowotworowych glukozynolanów w kapuścianym farszu. Nie czekaj, koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
41,7
|
łyżki mąki pszennej
500 g
|
1
|
szklanka wody
250 g
|
4
|
łyżeczki oleju
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Farsz: |
|
500 g
|
kapusty kiszonej
|
8
|
sztuk grzybów suszonych
40 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
łyżeczki oleju
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Farsz:
Moczymy suszone grzyby w wodzie przez około 2 godziny, następnie gotujemy przez 30 minut. Odcedzamy, zachowując wywar, i drobno siekamy.
Płuczemy kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna. Kroimy drobno i dusimy z połową wywaru grzybowego przez 30 minut, aż zmięknie, co jakiś czas mieszamy i jeżeli jest potrzeba dolewamy wywaru lub wody, aby kapusta się nie przypalała.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.
Mieszamy kapustę, grzyby i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do wystudzenia.
Ciasto:
Przesiewamy mąkę do miski lub na stolnicę. Dodajemy sól.
Wlewamy ciepłą wodę i olej, stopniowo mieszając składniki.
Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.
Wałkujemy ciasto na cienki placek (około 2 mm). Wycinamy kółka szklanką.
Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczkę farszu. Składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
Zagotowujemy wodę z odrobiną soli w dużym garnku.
Wrzucamy pierogi partiami do wrzącej wody i gotujemy 2–3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową.