
Pierogi z kapustą
Lubisz pierogi, ale szukasz zdrowej i odmienionej wersji? Wypróbuj przepis na klasyczne pierogi z kapustą w odświeżonej wersji. Zdecydowanie można przygotować je zarówno na obiad rodzinny bądź idealnie nadają się na świąteczny stół jako jedna z 12 potraw.

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
8
|
łyżek mąki gryczanej
120 g
|
6
|
łyżek mąki kukurydzianej
60 g
|
2,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
25 g
|
0,6
|
szklanki ciepłej wody
150 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Farsz: |
|
150 g
|
kapusty kiszonej
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
5
|
sztuk suszonych grzybów
25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kapustę odcedzamy z sosu, szatkujemy na mniejsze części, następnie gotujemy około 45min, w połowie gotowania dodając grzyby.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, doprawioną solą i pieprzem, dodajemy do gotującej się kapusty.
Do miski wsypujemy mąki, dodajemy oliwę, wodę, sól i zagniatamy ciasto.
Przygotowane sprężyste ciasto rozwałkujemy i szklanką wycinamy kółka.
Ostudzony farsz nakładamy na wycięte ciasto, sklejamy pierogi i gotujemy w lekko osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi najlepiej będą smakowały gdy zostaną podsmażone na odrobinie masła lub oliwy. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
