Pierogi z kapustą

Lubisz pierogi, ale szukasz zdrowej i odmienionej wersji? Wypróbuj przepis na klasyczne pierogi z kapustą w odświeżonej wersji. Zdecydowanie można przygotować je zarówno na obiad rodzinny bądź idealnie nadają się na świąteczny stół jako jedna z 12 potraw.

30 min
90 min
Poziom trudności: Średni
Oceń
4,53/5
(z 15 ocen)
Pierogi z kapustą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

496,6 kcal Kalorie
11,4 g Białko
15,8 g Tłuszcze
83,4 g Węglowodany
780,0 mg Sód
11,1 g Błonnik

Składniki
12
łyżek mąki gryczanej/amarantusowej
120 g
6
łyżek mąki kukurydzianej/z tapioki
60 g
2,5
łyżki mąki ziemniaczanej
25 g
0,6
szklanki ciepłej wody
150 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
szczypta soli
1 g
1,5
szklanki kapusty kiszonej
150 g
0,5
sztuki cebuli
50 g
2,5
sztuki suszonych grzybów
25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli i pieprzu
1 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

496,6 kcal Kalorie
11,4 g Białko
15,8 g Tłuszcze
83,4 g Węglowodany
780,0 mg Sód
11,1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Kapustę odcedzamy z sosu, szatkujemy na mniejsze części i następnie gotujemy około 45min, w połowie gotowania dodając grzyby

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebulą, pieprz oraz sól. Podsmażamy i dodajemy do gotującej się kapusty

3

Do miski wsypujemy mąki, dodajemy oliwę, wodę, sól a następnie zagniatamy ciasto

4

Przygotowane sprężyste ciasto rozwałkujemy i szklanką wycinamy kółka

5

Ostudzony farsz nakładamy na wycięte ciasto, sklejamy pierogi i gotujemy w lekko osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na powierzchnię

6

Pierogi najlepiej będą smakowały gdy zostaną podsmażone na odrobinie masła lub oliwy. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?