Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

Lubisz pierogi, ale szukasz zdrowej i odmienionej wersji? Wypróbuj przepis na klasyczne pierogi z kapustą w odświeżonej wersji. Zdecydowanie można przygotować je zarówno na obiad rodzinny bądź idealnie nadają się na świąteczny stół jako jedna z 12 potraw.

30 min
Czas przygotowania
90 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,34/5
(z 35 ocen)
Pierogi z kapustą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

537 kcal Kalorie
12 g Białko
16 g Tłuszcze
91 g Węglowodany
1119 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

8
łyżek mąki gryczanej
120 g
6
łyżek mąki kukurydzianej
60 g
2,5
łyżki mąki ziemniaczanej
25 g
0,6
szklanki ciepłej wody
150 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
szczypta soli
0,25 g

Farsz:

150 g
 kapusty kiszonej
0,5
sztuki cebuli
40 g
5
sztuk suszonych grzybów
25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

537 kcal Kalorie
12 g Białko
16 g Tłuszcze
91 g Węglowodany
1119 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Kapustę odcedzamy z sosu, szatkujemy na mniejsze części, następnie gotujemy około 45 min, w połowie gotowania dodajemy grzyby.

2

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy do gotującej się kapusty.

3

Do miski wsypujemy mąki, dodajemy oliwę, wodę, sól i zagniatamy ciasto.

4

Przygotowane sprężyste ciasto rozwałkujemy i szklanką wycinamy kółka.

5

Ostudzony farsz nakładamy na wycięte ciasto, sklejamy pierogi i gotujemy w lekko osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na powierzchnię.

6

Pierogi najlepiej będą smakowały, gdy zostaną podsmażone na odrobinie masła lub oliwy. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.