
Pierogi ze szpinakiem
Pierogi to najbardziej klasyczne danie polskiej kuchni. I choć największą popularnością cieszą się pierogi z ziemniakami i twarogiem, mięsem albo kapustą to opcji na nadzienie jest dużo więcej! A gdy na dworze upał, szczególnie dobrze sprawdzą się wytrawne pierogi ze szpinakiem. Ich delikatny smak zachwyci Cię od pierwszego kęsa — a dodatek serka wiejskiego nada im niespotykanej lekkości. Spróbuj koniecznie!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto:
Farsz:
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciasto zagniatamy, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, po 1 minucie wyciskamy przez praskę czosnek, mieszamy.
Na patelnię do cebuli i czosnku dodajemy świeży szpinak i dusimy przez 4-5 minut, co jakiś czas mieszamy, dodajemy gałkę, studzimy.
Odcedzony serek wiejski i szpinak przekładamy do blendera. Blendujemy do połączenia składników, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, napełniamy farszem i zlepiamy..
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
