Piernik z orzechami i powidłami śliwkowymi
Święta za pasem, a Ty jesteś na diecie? Czy w ogóle da się pogodzić ze sobą świąteczne potrawy i chęć pozbycia się nadmiarowych kilogramów? Z nami odpowiedź na to pytanie brzmi: tak! Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na piernik z orzechami i powidłami śliwkowymi, a przekonasz się, że piernik w wersji “fit” smakuje równie pysznie, co oryginał, dostarczając jednocześnie mniej kalorii, a więcej niezbędnych składników odżywczych. Kto wie, może na tak przygotowane ciasto dałby się skusić sam Święty Mikołaj?
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
35
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
350 g
|
2
|
łyżeczki przyprawy do piernika lub przyprawy korzennej
6 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
60 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
3 g
|
7
|
łyżeczek powideł śliwkowych
105 g
|
8
|
łyżeczek oleju rzepakowego
40 g
|
4
|
łyżki ksylitolu
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, góra-dół.
Składniki suche: mąkę, przyprawę do piernika, ksylitol i proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
Jajka, mleko, olej i powidła blendujemy na gładką masę.
Łączymy suche i mokre składniki, dodajemy posiekane orzechy.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej (30x11x7,5).
Pieczemy przez 45 minut. Smacznego!