Fit piernik z orzechami
Święta za pasem, a Ty jesteś na diecie? Czy w ogóle da się pogodzić ze sobą świąteczne potrawy i chęć pozbycia się nadmiarowych kilogramów? Z nami odpowiedź na to pytanie brzmi: tak! Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na fit piernik z orzechami i powidłami śliwkowymi, a przekonasz się, że piernik w wersji „fit” smakuje równie pysznie, co oryginał, dostarczając jednocześnie mniej kalorii, a więcej niezbędnych składników odżywczych.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
11,7
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
175 g
|
|
14,6
|
łyżki mąki
175 g
|
|
2
|
łyżeczki przyprawy do pierników
10 g
|
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
|
0,5
|
łyżki kakao
5 g
|
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
|
60 g
|
orzechów włoskich
|
|
1,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
|
|
7
|
łyżeczek powideł śliwkowych
105 g
|
|
8
|
łyżeczek oleju rzepakowego
40 g
|
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni, góra -dół.
Składniki suche: mąki, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, ksylitol i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
Jajka, mleko, olej i powidła blendujemy na gładką masę w drugiej misce.
Składniki suche porcjami przekładamy do miski z mokrymi składnikami i miksujemy (ciasto wychodzi dość gęste). Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej (30x11x7,5).
Pieczemy około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Na krótko przed końcem pieczenia nakłuwamy wypiek – jeśli patyczek po wyjęciu się lepi, wydłużamy czas pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a po ostudzeniu kroimy. Smacznego!
Idealny fit piernik, również na redukcji
W Respo wcale nie musisz rezygnować ze słodkości, aby osiągnąć swoje cele związane z redukcją niechcianych kilogramów! Przykładem jest fit piernik, który nie tylko jest łatwiejszy do przygotowania, aniżeli wiele tradycyjnych przepisów, ale też ma sporo białka i błonnika. To zasługa umiejętnie dobranych składników, w tym ksylitolu zamiast zwykłego cukru, orzechów i mąki pełnoziarnistej. A całość? Wciąż przepyszna i zaspokajająca apetyt na słodkości. Sprawdź koniecznie!
Piernik z orzechami i powidłami, doskonały na chłodniejsze dni
Są takie słodkości, na które mamy szczególną ochotę w chłodniejsze miesiące. Ten deser jest tego doskonałym przykładem, dlatego polecamy przetestować ten przepis na piernik z powidłami śliwkowymi jesienią i zimą. Świetnie sprawdzi się jednak zwłaszcza jako wypiek świąteczny, gdy chcemy, aby na naszym stole zagościło więcej fit potraw. Fit, ale równie smacznych co tradycyjne, bo w Respo dbamy o dobre zbilansowanie posiłków, ale smak jest dla nas równie istotny. Dokładnie tak tworzyliśmy ten przepis. Dzięki temu nasi podopieczni uwielbiają ten piernik w wersji fit! Mamy nadzieję, że Ty również go pokochasz!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.