Piernik z gruszką
Piernik tylko na Święta? Nie! Nasz piernik z gruszką idealnie sprawdzi się przez cały rok – nie tylko od Święta. A smak? Dodatek gruszki i powideł śliwkowych sprawi, że pokochają go wszyscy domownicy. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
287
kcal
Kalorie
7
g
Białko
11
g
Tłuszcze
43
g
Węglowodany
174
mg
Sód
5
g
Błonnik
Składniki
4
|
łyżeczki miodu
48 g
|
13
|
łyżeczek powideł śliwkowych
195 g
|
4
|
łyżeczki przyprawy do piernika
20 g
|
17
|
łyżek mąki pełnoziarnistej
255 g
|
1
|
łyżeczka sody oczyszczonej
5 g
|
1
|
szklanka mleka 1,5 %
250 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
50 g
|
posiekanych orzechów
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
50 g
|
suszonych śliwek
|
1
|
sztuka gruszek
130 g
|
13
|
łyżeczek masła
65 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
287
kcal
Kalorie
7
g
Białko
11
g
Tłuszcze
43
g
Węglowodany
174
mg
Sód
5
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (tryb góra-dół).
2
W małym garnku roztapiamy masło z miodem i przyprawą. Śliwki kroimy na kawałki, gruszkę pozostawiamy w całości.
3
Dodajemy mąkę, sodę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko, jogurt, śliwki, powidła i orzechy, ponownie mieszamy, na końcu dodajemy jajka i mieszamy ostatni raz.
4
Masę przelewamy do foremki i wkładamy gruszki.
5
Pieczemy przez ok. 40-45 minut.