Piernik z gruszką

Piernik z gruszką

Piernik tylko na Święta? Nie! Nasz piernik z gruszką idealnie sprawdzi się przez cały rok – nie tylko od Święta. A smak? Dodatek gruszki i powideł śliwkowych sprawi, że pokochają go wszyscy domownicy. Spróbuj koniecznie!

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,03/5
(z 40 ocen)
Piernik z gruszką
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

287 kcal Kalorie
7 g Białko
11 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
174 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
4
łyżeczki miodu
48 g
13
łyżeczek powideł śliwkowych
195 g
4
łyżeczki przyprawy do piernika
20 g
17
łyżek mąki pełnoziarnistej
255 g
1
łyżeczka sody oczyszczonej
5 g
1
szklanka mleka 1,5 %
250 g
0,3
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
50 g
 posiekanych orzechów
2
sztuki jajek kurzych
112 g
50 g
 suszonych śliwek
1
sztuka gruszek
130 g
13
łyżeczek masła
65 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

287 kcal Kalorie
7 g Białko
11 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
174 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (tryb góra-dół).

2

W małym garnku roztapiamy masło z miodem i przyprawą. Śliwki kroimy na kawałki, gruszkę pozostawiamy w całości.

3

Dodajemy mąkę, sodę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko, jogurt, śliwki, powidła i orzechy, ponownie mieszamy, na końcu dodajemy jajka i mieszamy ostatni raz.

4

Masę przelewamy do foremki i wkładamy gruszki.

5

Pieczemy przez ok. 40-45 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.