Piernik pomidorowy

Piernik pomidorowy

Pomidor w słodkim cieście? Brzmi nieco dziwnie, ale smakuje – absolutnie pysznie. A dowodem jest nasz przepis na…piernik pomidorowy, czyli ciasto perfekcyjne na zimę i Święta. Dodane do ciasta pomidory w puszce nadają mu odpowiedniej wilgotności i lekko kwaskowatego smaku – i świetnie łączą się z innymi dodatkami: kakao, dżemem śliwkowym, żurawiną i orzechami. Gotowy piernik to aromatyczne, sprężyste ciasto, które idealnie pasuje do wigilijnej kolacji. Koniecznie wypróbuj i zaskocz zaproszonych gości!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 5 ocen)
Piernik pomidorowy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

550 kcal Kalorie
14 g Białko
23 g Tłuszcze
76 g Węglowodany
167 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
17,5
łyżki mąki pszennej typ 500
210 g
9
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
90 g
16
łyżeczek erytrolu
80 g
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
2
sztuki jaja kurzego
112 g
8
łyżeczek oleju rzepakowego
40 g
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
100 g
 dżemu śliwkowego
2
łyżeczki przyprawy do piernika
10 g
1
łyżka kakao
10 g
100 g
 mieszanki orzechów
100 g
 żurawiny suszonej

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

550 kcal Kalorie
14 g Białko
23 g Tłuszcze
76 g Węglowodany
167 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

W misce łączymy przecier pomidorowy z jajkami, dżemem i olejem. Mieszamy wszystko dokładnie trzepaczką, aż składniki się połączą. Możemy łączyć składniki za pomocą blendera lub miksera (na wolnych obrotach).

2

Dodajemy erytrol i dalej mieszamy, aby erytrol się rozpuścił.

3

W osobnej misce łączymy mąki, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.

4

Stopniowo wsypujemy suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.

5

Orzechy i suszone owoce drobno siekamy. Dodajemy do masy piernika i delikatnie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić dodatki.

6

Przekładamy ciasto do formy (keksówka o wymiarach ok. 25 × 12) wyłożonej papierem do pieczenia lub delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Wyrównujemy wierzch.

7

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

8

Piernik wkładamy ro rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie sprężyste i suche po wbiciu patyczka.

9

Po upieczeniu wyjmujemy piernik z piekarnika i studzimy na kratce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.