Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Piernik pomidorowy

Piernik pomidorowy

Pomidor w słodkim cieście? Brzmi nieco dziwnie, ale smakuje – absolutnie pysznie. A dowodem jest nasz przepis na… piernik pomidorowy, czyli ciasto perfekcyjne na zimę i Święta. Dodane do ciasta pomidory w puszce nadają mu odpowiedniej wilgotności i lekko kwaskowatego smaku i świetnie łączą się z innymi dodatkami: kakao, dżemem śliwkowym, żurawiną i orzechami. Gotowy piernik to aromatyczne, sprężyste ciasto, które idealnie pasuje do wigilijnej kolacji. Koniecznie wypróbuj i zaskocz zaproszonych gości!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,50/5
(z 44 ocen)
Piernik pomidorowy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

562 kcal Kalorie
15 g Białko
23 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
168 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
17,5
łyżki mąki pszennej typ 500
210 g
9
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
90 g
16
łyżeczek erytrolu
80 g
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
2
sztuki jaja kurzego
112 g
8
łyżeczek oleju rzepakowego
40 g
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
6,7
łyżeczki powideł śliwkowych
100 g
2
łyżeczki przyprawy do piernika
10 g
1
łyżka kakao
10 g
100 g
 mieszanki orzechów
100 g
 żurawiny suszonej

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

562 kcal Kalorie
15 g Białko
23 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
168 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

W misce łączymy przecier pomidorowy z jajkami, powidłami i olejem. Mieszamy wszystko dokładnie trzepaczką, aż składniki się połączą. Możemy łączyć składniki za pomocą blendera lub miksera (na wolnych obrotach).

2

Dodajemy erytrol i dalej mieszamy, aby erytrol się rozpuścił.

3

W osobnej misce łączymy mąki, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.

4

Stopniowo wsypujemy suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.

5

Orzechy i suszone owoce drobno siekamy. Dodajemy do masy piernika i delikatnie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić dodatki.

6

Przekładamy ciasto do formy (keksówka o wymiarach ok. 25 × 12) wyłożonej papierem do pieczenia lub delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Wyrównujemy wierzch.

7

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

8

Piernik wkładamy ro rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie sprężyste i suche po wbiciu patyczka.

9

Po upieczeniu wyjmujemy piernik z piekarnika i studzimy na kratce.

Piernik pomidorowy idealny również na redukcji

Piernik to klasyczny deser świąteczny. Jednak w Respo lubimy... eksperymenty. Dlatego polecamy piernik pomidorowy bez dodatku produktów mlecznych (idealny dla wegan i wegetarian) oraz bez zbędnego cukru. Poza obecnością pomidorów ten przepisy wyróżnia też świetne zbilansowanie pod względem składników odżywczych, bo w jednej porcji ciasta jest aż 15 gramów białka i 6 gramów błonnika. Tym samym ten deser nie tylko zaspokaja ochotę na słodkości, ale także dobrze syci. Doskonale sprawdzi się więc również na diecie redukcyjnej, gdy bardziej zwracamy uwagę na podaż kalorii.

Tylko 60 minut do smacznego piernika z pomidorów

Nie potrzebujesz tygodni, aby przygotować piernik świąteczny. Wystarczy Ci tylko 60 minut (wraz z czasem pieczenia)! Dzięki temu piernik pomidorowy jest doskonały dla osób, które nie mają dużo czasu na pieczenie, a chcą cieszyć się tym smakowitym okresem w ciągu roku. Również za to uwielbiają go nasi podopieczni, bo przepisy od Respo to nie tylko dobre zbilansowanie, ale też szybkie przygotowanie. Nasze dania są więc idealne dla osób zapracowanych. Przekonaj się!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera