Piernik pomidorowy
Pomidor w słodkim cieście? Brzmi nieco dziwnie, ale smakuje – absolutnie pysznie. A dowodem jest nasz przepis na…piernik pomidorowy, czyli ciasto perfekcyjne na zimę i Święta. Dodane do ciasta pomidory w puszce nadają mu odpowiedniej wilgotności i lekko kwaskowatego smaku – i świetnie łączą się z innymi dodatkami: kakao, dżemem śliwkowym, żurawiną i orzechami. Gotowy piernik to aromatyczne, sprężyste ciasto, które idealnie pasuje do wigilijnej kolacji. Koniecznie wypróbuj i zaskocz zaproszonych gości!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
17,5
|
łyżki mąki pszennej typ 500
210 g
|
9
|
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
90 g
|
16
|
łyżeczek erytrolu
80 g
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
8
|
łyżeczek oleju rzepakowego
40 g
|
1,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
|
100 g
|
dżemu śliwkowego
|
2
|
łyżeczki przyprawy do piernika
10 g
|
1
|
łyżka kakao
10 g
|
100 g
|
mieszanki orzechów
|
100 g
|
żurawiny suszonej
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W misce łączymy przecier pomidorowy z jajkami, dżemem i olejem. Mieszamy wszystko dokładnie trzepaczką, aż składniki się połączą. Możemy łączyć składniki za pomocą blendera lub miksera (na wolnych obrotach).
Dodajemy erytrol i dalej mieszamy, aby erytrol się rozpuścił.
W osobnej misce łączymy mąki, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.
Stopniowo wsypujemy suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
Orzechy i suszone owoce drobno siekamy. Dodajemy do masy piernika i delikatnie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić dodatki.
Przekładamy ciasto do formy (keksówka o wymiarach ok. 25 × 12) wyłożonej papierem do pieczenia lub delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Wyrównujemy wierzch.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Piernik wkładamy ro rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie sprężyste i suche po wbiciu patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy piernik z piekarnika i studzimy na kratce.