Pieczony omlet z cukinią

Pieczony omlet z cukinią

Pieczony omlet z cukinią to pomysł na zdrowe, sycące, tanie i szybkie do przygotowania danie. Przepis jest skierowany do wszystkich, którzy szukają inspiracji kulinarnych na dania przyrządzone o poranku lub lekki obiad. Omlet bardzo szybko się przyrządza.

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,54/5
(z 13 ocen)
Pieczony omlet z cukinią
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

310 kcal Kalorie
15 g Białko
26 g Tłuszcze
4 g Węglowodany
211 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
4
sztuki jajek kurzych
224 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
garści świeżej bazylii
6 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

310 kcal Kalorie
15 g Białko
26 g Tłuszcze
4 g Węglowodany
211 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Smarujemy małe naczynie żaroodporne oliwą.

3

Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie energicznie roztrzepujemy widelcem.

4

Cukinię ścieramy na tarce i mieszamy razem z masą jajeczną.

5

Wylewamy całości do nasmarowanego naczynia, doprawiamy i układamy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe.

6

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.

7

Danie podajemy doprawione świeżo zmielonym pieprzem i posypane listkami bazylii. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.