Pieczony omlet z cukinią
Pieczony omlet z cukinią to pomysł na zdrowe, sycące, tanie i szybkie do przygotowania danie. Przepis jest skierowany do wszystkich, którzy szukają inspiracji kulinarnych na dania przyrządzone o poranku lub lekki obiad. Omlet bardzo szybko się przyrządza.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
garści świeżej bazylii
6 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Smarujemy małe naczynie żaroodporne oliwą.
Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie energicznie roztrzepujemy widelcem.
Cukinię ścieramy na tarce i mieszamy razem z masą jajeczną.
Wylewamy całości do nasmarowanego naczynia, doprawiamy i układamy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.
Danie podajemy doprawione świeżo zmielonym pieprzem i posypane listkami bazylii. Smacznego!