Pieczony łosoś z puree z selera i pieczonymi ziemniakami
Nie wiesz, jak sprawić, żeby ryba posmakowała zarówno dorosłym, jak i dzieciom? Nasz pieczony łosoś z puree z selera i pieczonymi ziemniakami pomoże rozwiązać Twój problem! Delikatne puree, chrupiące ziemniaki i perfekcyjnie przyprawiona ryba to trio idealne!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
400 g
|
łososia świeżego
|
2
|
sztuki selera
400 g
|
450 g
|
brokuła
|
1,5
|
sztuki startego chrzanu
45 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1,2
|
szklanki mleka 1,5%
300 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą (połowa).
Przyprawione ziemniaki układamy obok siebie na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem przez 40 minut, aż będą miękkie i rumiane.
Łososia przyprawiamy solą, pieprzem, dokładamy do ziemniaków na 12-15 minut przed końcem pieczenia.
Puree z selera: w rondlu na rozgrzanej oliwie (pozostała) podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Do zarumienionych warzyw dodajemy pokrojony seler, mleko i dusimy, aż seler będzie miękki.
Gdy seler będzie miękki, odcedzamy go, mleko pozostawiamy do puree.
Do ugotowanego selera dodajemy chrzan, sól, pieprz i wszystko miksujemy, gdy puree jest zbyt gęste, dodajemy mleko pozostałe z gotowania.
Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości około 5-7 minut.
Pieczonego łososia podajemy na puree z selera z ziemniaczkami oraz brokułem.