Pieczony łosoś teriyaki z ryżem i surówką z marchewki i białej rzodkwi
Jak już czerpać inspirację to tylko od najlepszych. Pieczony łosoś teriyaki z ryżem i surówką z marchewki i białej rzodkwi przyniesie do Twojej kuchni trochę smaków Japonii. Będzie smacznie i aromatycznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
łososia świeżego
|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka białej rzodkwi
219,99 g
|
2
|
łyżki octu ryżowego
20 g
|
1
|
łyżeczka nasion sezamu
5 g
|
1
|
łyżka sosu rybnego
10 g
|
0,5
|
łyżki ksylitolu
8 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, tryb termoobieg.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Przygotowujemy sos teriyaki: mieszamy sos sojowy, miód oraz starty imbir.
Łososia marynujemy w przygotowanym sosie teriyaki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy łososia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 12-15 minut w trybie termoobieg.
Marchew i rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Doprawiamy octem ryżowym, sosem rybnym, ksylitolem i sezamem.
Łososia podajemy z ryżem i surówką. Smacznego!