Pieczony łosoś teriyaki z ryżem i surówką z marchewki i białej rzodkwi

Pieczony łosoś teriyaki z ryżem i surówką z marchewki i białej rzodkwi

Jak już czerpać inspirację to tylko od najlepszych. Pieczony łosoś teriyaki z ryżem i surówką z marchewki i białej rzodkwi przyniesie do Twojej kuchni trochę smaków Japonii. Będzie smacznie i aromatycznie!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,45/5
(z 20 ocen)
Pieczony łosoś teriyaki z ryżem i surówką z marchewki i białej rzodkwi
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

571 kcal Kalorie
32 g Białko
20 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
554 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
400 g
 łososia świeżego
200 g
 ryżu basmati
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka białej rzodkwi
219,99 g
2
łyżki octu ryżowego
20 g
1
łyżeczka nasion sezamu
5 g
1
łyżka sosu rybnego
10 g
0,5
łyżki ksylitolu
8 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżeczka miodu
12 g
2
plastry imbiru
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

571 kcal Kalorie
32 g Białko
20 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
554 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, tryb termoobieg.

2

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Przygotowujemy sos teriyaki: mieszamy sos sojowy, miód oraz starty imbir.

4

Łososia marynujemy w przygotowanym sosie teriyaki.

5

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy łososia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 12-15 minut w trybie termoobieg.

6

Marchew i rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

7

Doprawiamy octem ryżowym, sosem rybnym, ksylitolem i sezamem.

8

Łososia podajemy z ryżem i surówką. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.