Pieczony dorsz z ryżem i buraczkami
Idealny lekkostrawny obiad? Postaw na rybę! Pieczony dorsz z ryżem i buraczkami to świetne źródło delikatnego białka, a także jodu, żelaza, przeciwutleniaczy czy witaminy PP. A to wszystko zamknięte w naprawdę łatwostrawnym rybim mięsie i soczystych plasterkach buraka. I tu ciekawostka – taki pieczony dorsz jest dla żołądka delikatniejszy niż pieczone mięso, a wszystko dzięki mniejszej zawartości tłuszczu i tkanki łącznej. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
ryżu
|
2
|
sztuki buraków
200 g
|
200 g
|
dorsza
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
łyżeczki oliwy
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Buraki gotujemy w wodzie lub używamy ugotowanych ze sklepu. Obieramy i kroimy w plasterki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni tryb góra – dół.
Rybę przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Pieczemy ok 30 minut.
Rybę podajemy z ryżem i buraczkami, polewamy całość oliwą.