Pieczony dorsz z ryżem i buraczkami

Pieczony dorsz z ryżem i buraczkami

Idealny lekkostrawny obiad? Postaw na rybę! Pieczony dorsz z ryżem i buraczkami to świetne źródło delikatnego białka, a także jodu, żelaza, przeciwutleniaczy czy witaminy PP. A to wszystko zamknięte w naprawdę łatwostrawnym rybim mięsie i soczystych plasterkach buraka. I tu ciekawostka – taki pieczony dorsz jest dla żołądka delikatniejszy niż pieczone mięso, a wszystko dzięki mniejszej zawartości tłuszczu i tkanki łącznej. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczony dorsz z ryżem i buraczkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

484 kcal Kalorie
24 g Białko
11 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
177 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
150 g
 ryżu
2
sztuki buraków
200 g
200 g
 dorsza
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
4
łyżeczki oliwy
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

484 kcal Kalorie
24 g Białko
11 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
177 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

2

Buraki gotujemy w wodzie lub używamy ugotowanych ze sklepu. Obieramy i kroimy w plasterki.

3

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni tryb góra – dół.

4

Rybę przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Pieczemy ok 30 minut.

5

Rybę podajemy z ryżem i buraczkami, polewamy całość oliwą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.