
Pieczony dorsz z puree z batata i surówką
Lubisz ryby? Nasz przepis – pieczony dorsz z puree z batata i surówką poleca się na obiad! To lekkostrawne danie jest proste w wykonaniu, sycące i pełne składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu moc beta-karotenu, potasu, a także jod, cynk czy selen. Taki dorsz podany z lekko słodkim, maślanym purée z batatów oraz orzeźwiającą surówką z marchewki i jabłka smakuje absolutnie pysznie. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ryba: |
|
200 g
|
dorsza
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
Puree z batata: |
|
200 g
|
batata
|
1
|
łyżeczka masła
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
Surówka: |
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
0,5
|
sztuki jabłka
75 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi wedle uznania. Odstawiamy do lodówki na 15–20 minut.
Obieramy batata, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, by w całości przykrywała batata (ok. 1 cm ponad), zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15–20 minut, aż będzie miękki – sprawdzamy widelcem.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół; termoobieg 180°C).
Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 5–7 minut, aż ryba delikatnie się przypiecze z wierzchu.
Ugotowanego batata odcedzamy, dodajemy masło i blendujemy na gładkie puree. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Marchew i jabłko obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy.
Na talerzu układamy puree, na nim rybę a obok surówkę.