Pieczone ziemniaki z twarożkiem i szczypiorkiem
Szybko, prosto i bez mięsa? Nasz przepis na pieczone ziemniaki z twarożkiem i szczypiorkiem łączy w sobie tradycyjne produkty polskiej kuchni, przywołując niepowtarzalne smaki dzieciństwa. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
0,5
|
opakowania twarogu
120 g
|
0,2
|
szklanki mleka
50 g
|
6
|
łyżeczek szczypiorku (pęczek)
30 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przepis na pieczone ziemniaki zacznij od włączenia piekarnika na temperaturę 180°C w trybie góra/dół. Ziemniaki umyj pod bieżącą, zimną wodą. Następnie przekrój wszystkie na pół.
Przepis na pieczone ziemniaki wykona bez problemu każdy. Nie trzeba dobrze znać się na gotowaniu. Po przekrojeniu ziemniaków przypraw je solą i pieprzem. Potem skrop oliwą z oliwek.
Wyjmij z piekarnika blaszkę, na której będą ziemniaki pieczone. Ułóż je na niej. Ziemniaki pieczone w piekarniku trzymaj przez ok. 40-50 minut. Wyjmij je, gdy będą miękkie (możesz to sprawdzić widelcem) i przybiorą złocisty kolor.
Weź miskę. Przełóż do niej twaróg. Rozgnieć go widelcem razem z mlekiem. Umyj szczypiorek w chłodnej wodzie. Osusz, a następnie posiekaj. Dodaj do twarogu. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość dokładnie. Ten dodatek sprawi, że pieczone ziemniaki z piekarnika będą nawiązywać do wiosennych smaków.
Gdy ziemniaki pieczone w mundurkach będą gotowe, ułóż je na talerzu. Na nich połóż przygotowany twarożek ze szczypiorkiem. Pieczone ziemniaki w piekarniku możesz podawać na obiad lub kolację. Są proste w przygotowaniu, a zapewniają radość z jedzenia. Smacznego!