Pieczone warzywa z serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi

Pieczone warzywa z serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi

Warzywa warto jeść w każdym wydaniu – świeże, duszone, gotowane… Tym razem jednak skuś się na pieczone warzywa z serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi. Pokochasz to połączenie. Będzie pysznie i bardzo aromatycznie.

5 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 1 ocen)
Pieczone warzywa z serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

399 kcal Kalorie
17 g Białko
11 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
1559 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
400 g
 batatów
480 g
 ciecierzycy konserwowej
15
sztuk pomidorków cherry
300 g
5
łyżek ricotty
100 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
50 g
 szpinaku
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

399 kcal Kalorie
17 g Białko
11 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
1559 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Batata obieramy, kroimy w kostkę i podgotowujemy w wodzie (wody wlewamy 2 cm ponad poziom batatów) przez ok. 10-15 minut (czas liczony od zagotowania wody).

2

Batata układamy na blaszce do pieczenia. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, pomidorki cherry, pokrojoną cukinię. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Na wierzchu układamy ricottę. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 210 stopni przez 25 minut.

3

W miseczce układamy szpinak, a na nim układamy pieczone warzywa.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.