Pieczone warzywa z serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi
Warzywa warto jeść w każdym wydaniu – świeże, duszone, gotowane… Tym razem jednak skuś się na pieczone warzywa z serem ricotta i pomidorkami koktajlowymi. Pokochasz to połączenie. Będzie pysznie i bardzo aromatycznie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
batatów
|
480 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
15
|
sztuk pomidorków cherry
300 g
|
5
|
łyżek ricotty
100 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Batata obieramy, kroimy w kostkę i podgotowujemy w wodzie (wody wlewamy 2 cm ponad poziom batatów) przez ok. 10-15 minut (czas liczony od zagotowania wody).
Batata układamy na blaszce do pieczenia. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, pomidorki cherry, pokrojoną cukinię. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Na wierzchu układamy ricottę. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 210 stopni przez 25 minut.
W miseczce układamy szpinak, a na nim układamy pieczone warzywa.
Smacznego!