Pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym

Pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym

Czy wiesz, że pieczone warzywa mogą smakować absolutnie pysznie? Wykonane z poniższego przepisu pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym są na to świetnym dowodem! Delikatnie słodki, wyrazisty smak klasycznych polskich warzyw – marchewki, selera, pietruszki i dyni perfekcyjnie łączy się z egzotycznym smakiem sezamu, tworząc kompozycję, której nie oprze się nawet największy niejadek. Spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
2,67/5
(z 3 ocen)
Pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

259 kcal Kalorie
7 g Białko
14 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
555 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka pietruszki
50 g
0,5
sztuki selera
100 g
100 g
 dyni piżmowej
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

sos:

4
łyżki soku z cytryny
24 g
1
łyżeczka tahini
6 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
łyżki sosu sojowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

259 kcal Kalorie
7 g Białko
14 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
555 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Warzywa kroimy w słupki, skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i pieczemy przez 35 minut w 190 stopniach z opcją góra dół.

2

Składniki sosu łączymy ze sobą, jeśli jest potrzeba, doprawiamy solą.

3

Upieczone warzywa podajemy z sosem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.