Pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym
Czy wiesz, że pieczone warzywa mogą smakować absolutnie pysznie? Wykonane z poniższego przepisu pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym są na to świetnym dowodem! Delikatnie słodki, wyrazisty smak klasycznych polskich warzyw – marchewki, selera, pietruszki i dyni perfekcyjnie łączy się z egzotycznym smakiem sezamu, tworząc kompozycję, której nie oprze się nawet największy niejadek. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
259
kcal
Kalorie
7
g
Białko
14
g
Tłuszcze
33
g
Węglowodany
555
mg
Sód
13
g
Błonnik
Składniki
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
100 g
|
dyni piżmowej
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
sos: |
|
4
|
łyżki soku z cytryny
24 g
|
1
|
łyżeczka tahini
6 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
259
kcal
Kalorie
7
g
Białko
14
g
Tłuszcze
33
g
Węglowodany
555
mg
Sód
13
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Warzywa kroimy w słupki, skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i pieczemy przez 35 minut w 190 stopniach z opcją góra dół.
2
Składniki sosu łączymy ze sobą, jeśli jest potrzeba, doprawiamy solą.
3
Upieczone warzywa podajemy z sosem. Smacznego!