Pieczone warzywa korzeniowe z dipem jogurtowym
Lubisz frytki? A czy wiesz, że możesz je zamienić na zdrowszą, równie pyszną, a do tego dużo bardziej kreatywną opcję? Jeśli uwielbiasz słone przekąski, a fast food to Twoja pięta achillesowa, koniecznie wypróbuj pieczone warzywa korzeniowe z dipem jogurtowym. Obok klasycznych ziemniaków znajdziesz tu pietruszkę, seler i marchewkę – czyli 4 niepowtarzalne smaki, każdy inny i zupełnie nietuzinkowy. Łączy je jednak pewna cecha: wszystkie pysznie smakują z dodatkiem wyrazistego dipu na bazie jogurtu i majonezu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
0,5
|
sztuki selera
90 g
|
2
|
sztuki marchewek
90 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
2
|
łyżeczki majonezu
20 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
7
|
łyżek soku z cytryny
42 g
|
3
|
łyżeczki koperek
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewany do 200 stopni, tryb góra-dół.
Obieramy, myjemy i kroimy w słupki ziemniaki, pietruszkę, seler i marchew. Całość skrapiamy oliwą. Następnie doprawiamy solą, pieprzem.
Naczynie, w którym będziemy piec warzywa, wykładamy papierem do pieczenia, na nim układamy przygotowane wcześniej warzywa.
Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200*C przez około 30 minut, aż będą miękkie i rumiane.
Sos przygotowujemy z jogurtu, majonezu, tartego czosnku i soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Upieczone warzywa korzeniowe podajemy z sosem jogurtowym.