![Pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/04/17203944/004A2937_1484x835.jpg)
Pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym
Czy wiesz, że pieczone warzywa mogą smakować absolutnie pysznie? Wykonane z poniższego przepisu pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym są na to świetnym dowodem! Delikatnie słodki, wyrazisty smak klasycznych polskich warzyw – marchewki, selera, pietruszki i dyni perfekcyjnie łączy się z egzotycznym smakiem sezamu, tworząc kompozycję, której nie oprze się nawet największy niejadek. Spróbuj koniecznie!
![Pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/04/17203941/004A2937_640x640.png)
Kategorie
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
259
kcal
Kalorie
7
g
Białko
14
g
Tłuszcze
33
g
Węglowodany
555
mg
Sód
13
g
Błonnik
Składniki
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
100 g
|
dyni piżmowej
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
sos: |
|
4
|
łyżki soku z cytryny
24 g
|
1
|
łyżeczka tahini
6 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
259
kcal
Kalorie
7
g
Białko
14
g
Tłuszcze
33
g
Węglowodany
555
mg
Sód
13
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Warzywa kroimy w słupki, skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i pieczemy przez 35 minut w 190 stopniach z opcją góra dół.
2
Składniki sosu łączymy ze sobą, jeśli jest potrzeba, doprawiamy solą.
3
Upieczone warzywa podajemy z sosem. Smacznego!