
Pieczone udka z rozmarynem, ziemniakami i marchewką

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
udka z kurczaka
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu suszonego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
0,3
|
łyżeczki kminku mielonego
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
0,3
|
szklanki wody
75 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 190°C (termoobieg 170°C).
Obieramy ziemniaki i marchewki. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę (ok. 2 cm), a marchewki w grube plastry (ok. 1 cm grubości).
Udka dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy suszonym rozmarynem, tymiankiem, kminkiem i solą wedle uznania, na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Delikatnie wcieramy przyprawy w mięso.
Do dużej miski wkładamy pokrojone ziemniaki i marchewki. Dodajemy pozostałe przyprawy (jeśli coś zostało po nacieraniu mięsa) i mieszamy.
Wszystko wkładamy do rękawa do pieczenia: najpierw warzywa, potem udka. Dolewamy wodę. Zamykamy rękaw zgodnie z instrukcją (zostawiamy trochę luzu) i układamy go w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 25 × 20 cm.
Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po tym czasie delikatnie rozcinamy rękaw (uważamy na parę!) i pieczemy jeszcze 10 minut, żeby wierzch się lekko zrumienił.
Po wyjęciu z piekarnika delikatnie polewamy całość oliwą z oliwek i lekko mieszamy.
Gotowe danie przekładamy na talerz.