Pieczony kurczak z warzywami

Masz ochotę na obiad nawiązujący do tradycji kuchni azjatyckiej? Nasz pieczony kurczak z warzywami sprawdzi się idealnie! Kurkuma, imbir i kolendra tworzą aromatyczną kompozycję, dzięki której podany z ryżem kurczak nabiera zupełnie innego wymiaru.

20 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,71/5
(z 21 ocen)
Pieczony kurczak z warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

410 kcal Kalorie
32 g Białko
7 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
190 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
2,5
porcji piersi z kurczaka
250 g
2,5
porcji podudzi z kurczaka bez kości
250 g
2
porcje ryżu
200 g
1
łyżeczka kurkumy
2 g
1
łyżeczka kuminu
5 g
1
szczypta mielonego pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka mielonej kolendry
1 g
1
plaster imbiru
5 g
3
ząbki czosnku
18 g
1
sztuka papryczki chilli
20 g
1
sztuka cytryny
80 g
2
sztuki papryki
340 g
0,5
sztuki kalafiora
250 g
2
szczypty soli i pieprzu
0,5 g
9
łyżek jogurtu naturalnego
180 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

410 kcal Kalorie
32 g Białko
7 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
190 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kurczaka kroimy na kawałki około 2 × 2 cm

2

Imbir, czosnek oraz chilli drobno siekamy i dodajemy do kurczaka

3

Wyciskamy sok z cytryny

4

Dodajemy wszystkie przyprawy, jogurt naturalny, sok z cytryny mieszamy wszystkie składniki razem i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

5

Paprykę czyścimy i kroimy, kalafior dzielimy na różyczki, na blaszkę wyłożoną papierem przekładamy kurczaka razem z marynatą oraz warzywa

6

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?