Pieczone placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,94/5
(z 54 ocen)
Pieczone placki ziemniaczane
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

352 kcal Kalorie
8 g Białko
16 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
106 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
7
sztuk ziemniaków
490 g
1
sztuka jajka
56 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
5
łyżeczek oleju
25 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

352 kcal Kalorie
8 g Białko
16 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
106 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce na małych lub dużych oczkach. Możemy też zetrzeć pół na małych pół na dużych.

3

Przekładamy na sito zawieszone nad miską, odciskamy nadmiar wody.

4

Gdy woda chwilę postoi zlewamy ją, a pozostałą na dnie naczynia skrobię dodajemy do ziemniaków.

5

Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, przyprawy i olej. Dokładnie mieszamy.

6

Na blaszce układamy papier do pieczenia. Łyżką wykładamy ciasto (mieszamy masę przed wyłożeniem każdego placuszka), lekko spłaszczamy. Każdy placek powinien być podobnej grubości, aby równo się piekły.

7

Placki pieczemy 30-40 minut do uzyskania złotego koloru. Na ostatnie 10 minut możemy włączyć termoobieg.

8

Placuszki zdejmujemy płaską łopatką z papieru do pieczenia. Mogą się do niego przyklejać, jednak przy pomocy łopatki ściągnięcie ich nie przysporzy kłopotu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.