Pieczone krewetki z ziemniakami i kukurydzą
Uwielbiasz krewetki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pieczone krewetki z ziemniakami i kukurydzą! To danie jest nie tylko pyszne, ale też proste i szybkie – wszystkie składniki wystarczy wymieszać i upiec w piekarniku. Połączenie krewetek, ziemniaków i słodkiej kukurydzy z ostrą kiełbasą chorizo i przyprawami – oliwą, czosnkiem, solą oraz pieprzem nadaje daniu hiszpańskiego klimatu. Świetnie sprawdzi się jako obiad w upalne dni – koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
600 g
|
krewetek
|
2
|
sztuki kolby kukurydzy
360 g
|
7
|
plastrów chorizo
49 g
|
2
|
sztuki cytryny
160 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
8
|
łyżeczek oliwy
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
Sos: |
|
4
|
łyżeczki majonezu
40 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, tryb góra – dół.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze ale równe kawałki. Podgotowujemy, aż lekko zmiękną przez ok 10 – 15 minut.
W dużej misce łączymy: ugotowane ziemniaki, surowe krewetki, kukurydzę, pokrojone chorizo, cytrynę pokrojoną w plasterki, czosnek, oliwę, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy i rozkładamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy, aż krewetki się upieką i zarumienią ok 15 – 20 minut.
Łączymy składniki sosu.
Gotowe danie posypujemy posiekaną pietruszką, podajemy z sosem.