Pieczone kotleciki z soczewicy z ziemniakami
Masz ochotę na sycący wegański obiad pełen wartościowych składników odżywczych? Postaw na pieczone kotleciki z soczewicy z ziemniakami! Znajdziesz tu moc pełnowartościowego białka, błonnika, a do tego mnóstwo potasu, żelaza, cynku i folianów. Warto spróbować – zwłaszcza że na włączaniu do diety w 100% roślinnych obiadów skorzystają nie tylko weganie. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kotleciki: |
|
130 g
|
soczewicy zielonej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
łyżeczka oleju
5 g
|
1
|
łyżeczka siemienia lnianego
5 g
|
3
|
łyżki bułki tartej
30 g
|
Sałatka: |
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
3
|
sztuki pomidorów
480 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
Ziemniaki: |
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Przyprawione ziemniaki układamy obok siebie na papierze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut, aż będą miękkie i rumiane.
Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą.
Przygotowujemy kotleciki z soczewicy. Siekamy cebulę, czosnek i paprykę czerwoną.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dusimy posiekane warzywa. Dodajemy soczewicę i chwilę dusimy. Następnie zalewamy wodą lekko powyżej poziomu soczewicy i gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Gdy soczewica jest już gotowa i nie ma wody, miksujemy ją wraz z warzywami na gładką masę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, siemieniem lnianym i dokładnie mieszamy.
Przyprawioną masę na kotleciki formujemy w kotleciki, panierujemy w bułce i układamy w naczyniu do pieczenia. Kotleciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Kotleciki podajemy z ziemniakami i sałatką. Smacznego!