Pieczone kotleciki z ciecierzycy

Pieczone kotleciki z ciecierzycy

Masz ochotę na kotlety w wersji wege? Nasze pieczone kotleciki z ciecierzycy są właśnie dla Ciebie! Mieszanka aromatycznych przypraw, dostarczająca pełnowartościowego białka ciecierzyca i pełna składników mineralnych oraz witamin kasza jaglana tworzą idealne połączenie, któremu nie oprą się nawet największe niejadki. Spróbuj koniecznie!

20 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,24/5
(z 90 ocen)
Pieczone kotleciki z ciecierzycy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

506 kcal Kalorie
19 g Białko
16 g Tłuszcze
76 g Węglowodany
1499 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
50 g
 kaszy jaglanej
120 g
 ciecierzycy konserwowej
0,5
sztuki pora
70 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
3
ząbki czosnku
18 g
1
łyżeczka papryki w proszku
3 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
2
łyżeczki oliwy
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Sos pomidorowy:

1
szklanka pomidorów z puszki
200 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

506 kcal Kalorie
19 g Białko
16 g Tłuszcze
76 g Węglowodany
1499 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Gotujemy kaszę jaglaną, odcedzamy ciecierzycę.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

3

Pokrojonego pora podsmażamy na oliwie.

4

Obrywamy listki natki pietruszki i siekamy łodyżki, obieramy czosnek i rozgniatamy.

5

Do naczynia blendera przekładamy ugotowaną kaszę jaglaną, ciecierzycę, czosnek, pietruszkę oraz przyprawy, blendujemy, aż wszystkie składniki się połączą.

6

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką formujemy kotleciki na blaszce. Pieczemy przez 25 minut.

7

Blendujemy wszystkie składniki sosu i gotujemy przez 10 minut.

8

Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.