Pieczone kotleciki z ciecierzycy
Masz ochotę na kotlety w wersji wege? Nasze pieczone kotleciki z ciecierzycy są właśnie dla Ciebie! Mieszanka aromatycznych przypraw, dostarczająca pełnowartościowego białka ciecierzyca i pełna składników mineralnych oraz witamin kasza jaglana tworzą idealne połączenie, któremu nie oprą się nawet największe niejadki. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jaglanej
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
łyżeczka papryki w proszku
3 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Sos pomidorowy: |
|
1
|
szklanka pomidorów z puszki
200 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy kaszę jaglaną, odcedzamy ciecierzycę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Pokrojonego pora podsmażamy na oliwie.
Obrywamy listki natki pietruszki i siekamy łodyżki, obieramy czosnek i rozgniatamy.
Do naczynia blendera przekładamy ugotowaną kaszę jaglaną, ciecierzycę, czosnek, pietruszkę oraz przyprawy, blendujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką formujemy kotleciki na blaszce. Pieczemy przez 25 minut.
Blendujemy wszystkie składniki sosu i gotujemy przez 10 minut.
Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym.