Pieczone frytki z ziemniaków z majonezem wegańskim
Jeśli lubisz frytki tak bardzo jak my, to z pewnością pokochasz ten przepis. Pieczone frytki z ziemniaków z majonezem wegańskim to świetna przekąska w zdrowszym i zdecydowanie smaczniejszym wydaniu niż tradycyjny fast food. Z pewnością docenisz ich cudowny smak w połączeniu z aksamitnym sosem.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka tymianku suszonego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, tryb termoobieg.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kształt frytek. Osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy frytki. Skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni z termoobiegiem przez 20-25 minut, aż się zarumienią i będą miękkie.
Gotowe frytki podajemy z majonezem wegańskim wymieszanym z suszonym tymiankiem.