Pieczone donuty z cynamonową posypką
Donuty na diecie? Dlaczego nie! Jeżeli masz ochotę na pyszną fit wersję tego amerykańskiego deseru, to jesteś w dobrym miejscu. Nasze pieczone donuty z cynamonową posypką to nie tylko perfekcyjny smak i kuszący aromat, ale także dobra alternatywa dla sklepowych pączków. Dlaczego? W poniższym przepisie nie znajdziesz cukru ani smażenia na głębokim tłuszczu. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25
|
łyżek mąki pszennej
300 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
6
|
łyżeczek oleju
30 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,6
|
szklanki mleka 1,5%
150 g
|
10 g
|
świeżych drożdży
|
5
|
łyżek pudru z erytrolu
50 g
|
2
|
łyżeczki cynamonu
8 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mleko delikatnie podgrzewamy lub skorzystamy z takiego w temperaturze pokojowej. W mleku rozpuszczamy drożdże oraz ksylitol, odstawiamy na 6-7 minut.
W misce łączymy mąkę, sól, dolewamy mleko z drożdżami oraz jajko. Całość wyrabiamy za pomocą miksera lub ręcznie przez 5 minut. Następnie dodajemy olej i wyrabiamy jeszcze 2 minuty.
Odstawiamy ciasto na ok. 45 minut, następnie dzielimy na 8 części i formujemy kulki. W każdej kulce robimy dziurę – wycinamy środek np. kieliszkiem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni tryb góra dół.
Układamy kulki na papierze do pieczenia, na blaszce i odstawiamy na 30 minut.
Pieczemy pączki 16-18 minut lub aż się ładnie zarumienią.
Puder z ksylitolu mieszamy z cynamonem. Obtaczamy w nich przestudzone donuty.