Pieczone chipsy z ziemniaków
Lubisz chipsy? Z nami możesz je jeść też na diecie. Serio! A najlepsze jest to, że wystarczą Ci 3 składniki, by przygotować zdrową wersję tej popularnej przekąski. To świetny wybór dla tych, którzy nie wyobrażają sobie seansu filmowego bez chrupiącej przekąski – i dla tych, którzy chcą zachwycić swoich gości domowymi przekąskami. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki ziemniaki
140 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, tniemy na cieniutkie plasterki nożem lub mandoliną.
Pocięte ziemniaki wkładamy do zimnej wody na 10 minut. Odcedzamy, płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Ziemniaki oblewamy olejem, dokładnie mieszamy, aby każdy plasterek był obtoczony w oleju.
Plasterki ziemniaków rozkładamy tak, aby się nie stykały, na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i włączamy termoobieg. Pieczemy do uzyskania złotego koloru.
Po upieczeniu solimy.