Pieczona owsianka z owocami leśnymi
Lubisz owsianki, ale czujesz, że powoli nudzi Ci się ich „standardowa” wersja? Pieczona owsianka z owocami leśnymi poleca się na słodkie śniadanie lub kolację! W jej składzie same pyszności – od słodkiego miodu, przez chrupiące nerkowce aż po soczyste owoce leśne. Taka owsianka podana na gorąco to cudowny smak, aromat i oryginalna tekstura, czyli prawdziwa uczta dla zmysłów. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pieczoną owsiankę i zakochaj się od pierwszego kęsa!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek płatków owsianych
100 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
3
|
łyżeczki miodu
36 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowwgo
1,5 g
|
0,3
|
opakowania owoców leśnych mrożonych
150 g
|
30 g
|
nerkowców
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W misce mieszamy suche składniki: płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej misce mieszamy jajko, mleko, miód i ekstrakt waniliowy.
Dodajemy mokre składniki do suchych i delikatnie mieszamy.
Owoce rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku.
Owoce i orzechy dodajemy do masy, mieszamy.
Masę przekładamy do kokilek (napełniamy do 2/3 wysokości). Pieczemy 25-30 minut, aż owsianka będzie miała złocisty kolor.